Рекордни нива на кредитите за бизнес в САЩ – икономически растеж или…….

Отпуснатите кредити за бизнеса в САЩ достигат нови рекордни нива, но банките предупреждават, че не бива да се счита, че активността е в резултат на икономическо възстановяване, пише Financial Times.

Голяма част от корпоративното кредитиране ще отиде за финансиране на дивидентни плащания към акционерите, придобивания и за подхранване на местния енергиен бум, вместо за подкрепа на растежа на компаниите чрез основната им дейност, твърдят банкери.

През май търговското и промишленото кредитиране, което покрива целия спектър от кредитни нужди за секторите от енергетика до здравеопазване, но заобикаля потребителските и ипотечните заеми, нарасна до рекордните 1,7 трлн. долара. То се увеличи от следкризисния минимум от 1,2 трлн. долара, отчетен преди четири години, разкриват данни на поделението на Федералния резерв в Сейнт Луис.

При най-големите 25 американски търговски банки по активи търговското и промишленото кредитиране е скочило с 10,5% през тримесечието до 25 юни спрямо предходното, сочат други данни на щатската централна банка.

Този тип кредитиране е съставна част от бизнеса на големите американски банки и представлява една пета от всички заеми, отпуснати от банки като Bank of America,JPMorgan ChaseиWells Fargo, гласи изследване на Citigroup.

Въпреки че ниските лихвени проценти направиха корпоративното кредитиране по-нискодоходно, връзките, които предоставя, са възможност за търговските банки да предлагат други услуги като управление на активи, хеджиране и лизинг.

Банковите изпълнителни директори описват пазара на корпоративни кредити в САЩ като „повърхностен“ в сравнение със състоянието му през 2006 и 2007 г., когато в трезорите е имало повече средства за раздаване, отколкото възможности за кредитиране. Логично – с това е дошъл моментът за разхлабване на условията.

Американските банки започнаха да намаляват разходите по кредитните линии, да ограничават използването на лихвени подове и тавани, да облекчават договорните условия и да намаляват рисковите премии, разкрива проучване, направено от Службатаза валутенконтрол (Office of the Comptroller of the Currency).

Освен това енергийният бум в някои райони на САЩ като Северна Дакота, Тексас и Пенсилвания също е стимулирал кредитирането, твърдят още банкерите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *