Рекордно ниска безработица в Русия

 

Броят на регистрираните безработни граждани в Русия е достигнал 684 670 души, което е исторически минимум, откакто се следи този показател през 1991 година, съобщи руският министър на труда Максим Топилин, цитиран от ТАСС.Рекордно ниска безработица в Русия.

Резултат с изображение за русия хора

От 8 до 15 август броят на безработните граждани, регистрирани в службите по заетостта, е намалял с 2 420 души и възлиза на 684 760 човека. Това е исторически минимум на регистрираните безработни за цялата история на проследяването на този показател от 1991 година, посочва Топилин в съобщение от пресслужбата на министерството.

Преди година показателят е бил на равнище 784 260 души. По думите на министъра състоянието на трудовия пазар свидетелства за дефицит на трудови ресурси. По оперативни данни на 15 август 2018 година равнището на регистрираната безработица средно за Руската федерация представлява 0,9 процента от броя на икономически активното население (на 15 август 2017 година е било 1 процент), се посочва в прессъобщението на министерството. Според данни на ведомството броят на свободните работни места е бил 1,7 милиона, информира economynews.bg.

Публикувано във факти.бг:Въпреки санкциите руската икономика е нараснала с 1.5% през 2017 г. По-слаби са данните за четвъртото тримесечие на миналата година, когато е отчетен едва 0.9% ръст. Той обаче се стопява от солидната експанзия от 2.2% в предходните месеци.

Основната причина за по-слабото представяне на икономиката в края на годината е в резултат на намаляване на промишленото, минно-добивното и селскостопанското производство. Промишленият сектор се е свил с 2.8% (след повишение с 1.3% през третото тримесечие), в миннодобивната сфера беше отчетно понижение с 0.9% (след растеж с 1.6% преди това), както и при производството на електричество и при добива на природен газ (понижение с 4.1% след повишение с 1.3% през третото тримесечие).

Строителството отчита ръст от 1.7% в периода октомври-ноември, а търговията на едро и дребно нараства за второ поредно тримесечие с 3.6%, докато селскостопанското производство се сви с 0.5% (след ръст с цели 3.7% през периода юли-септември).

Независимо от спада БВП на Русия за цялата 2017-а е отчел ръст от 1.5%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *