Рекордно ниски лихви за депозитите в банките

Високата спестовност на българина вече започна да намалява доходността по депозитите му.

Напоследък зачестяват офертите на банките за нови влогове със срок от 1 г. при лихва под 2%. Обикновено става дума за стандартните им предложения. Някои големи банки са обявили 1,5-1,85% лихва по 1-годишните си влогове в левове и евро, пише „24 часа“.

Едномесечните пък са твърдо около и под 1 на сто – обикновено между 0,5 и 1%.
Тенденцията за спад на лихвите се забелязва по-осезаемо през последната година. Обобщените данни на БНБ за средните нива я доказват.

През миналата година лихвите по новите депозити на домакинствата с договорен матуритет в левове се понижава с 1,08 на сто до средно 3,76%, а по тези в евро – с 0,90 на сто до 3,43%.

Само през декември 2013 г. в сравнение със същия месец на предходната година понижението е съответно с 0,21 и 0,18 на сто. Лихвените проценти по всички съществуващи депозити също падат – при тези в левове с 0,71% за година до средно 4,34 на сто, а при тези в евро – с 0,59% до 3,85 на сто. За две години – от края на 2011-а до края на 2013-а, спадът на лихвите при новооткритите депозити е с около 2%.

Спрямо пикът през 2009 г. понижението е с близо 4 на сто Тогава средните лихви в левове надхвърляха 7%, а в евро – 6 на сто.

Дори се срещаха отделни предложения за по 8-9% при по-дългосрочните депозити. Тогава – в разгара на финансовата криза, борбата за всеки лев бе жестока. Поведоха я банките, които изпитваха най-голям глад за ликвидност – онези, на които майките в чужбина бяха спрели финансирането, за да решават собствените си проблеми. Експерти обаче предупреждаваха, че това води до т.нар. депозитен туризъм – преследване на най-добрите условия. Което може да доведе до несигурност в банките колко време могат да разполагат с ресурса.

Сега основното обяснение за понижението на лихвите по влогове е фактът, че спестяванията имат непрекъснат ръст в последните години. Ето защо банките не е нужно да дават твърде високи лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *