Рекордно ниски обороти на щатските борси

 
Нещо повече – според изчисления на The Wall Street Journal, среднодневният брой сделки  за месец се понижава с над 40 процента до 3.3 млрд.
По принцип, по-ниският инвеститорски интерес в последния летен месец не е новост, а традиция. Освен отпускарската летаргия обаче, и други фактори оказват своето влияние. През 2011 г., на преден план излязоха страховете около понижението на кредитния рейтинг на САЩ и ожесточените битки в Конгреса относно одобряването на по-високо равнище на държавния дълг.
Миналата година може и да бе слаба, но този август оборотът на Нюйоркската борса е на път да отбележи минимума си от декември 2007 г. Високотехнологичният индекс Nasdaq не може да се похвали с по-стабилна позиция – в сряда, едва 1.52 млрд. акции смениха притежателя си, или с 12 процента под средното ниво за годината.
Чрез мизерните обороти, Уолстрийт демонстрира недоверието си към европейските и американски политици, от които се очаква да адресират кризата и да намерят пътя към икономическото възстановяване.
Един поглед към основните бенчмарк индекси оставя противоположното впечатление – от дъното в началото на юни, Dow Jones Industrial Average си възвърна 9 на сто  от стойността, а S&P 500 и Nasdaq прибавха по 11 процента. Не е особено ясно обаче докога ще се задържи този възход.
Оптимизмът през последните седмици бе подхранван най-вече от надеждите за монетарни стимули, но засега както президентът на Европейската централна банка Марио Драги, така и шефът на Федералния резерв Бен Бернанке се придържат към тактиката да отправят уверения, че са готови за действие, но да не прибягват към конкретни мерки.

finansi

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *