Рекордно поскъпване на живота отчитат от КНСБ

391 лв. е издръжката на живот за юни, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Това поскъпване на живота за второто тримесечие на 2007 година е рекордно за последните осем години.

В сравнение с първите три месеца на годината поскъпването през вторите три с 0.8 процента е рекордно за последните осем години. Обикновено заради сезона данните за издръжката на живот показват поевтиняване на стоките.

От КНСБ очакват надхвърляне на прогнозираната от правителството инфлация от 4.4 процента, като според тях е възможно тя да достигне 7-8 процента.

Парадоксално висок е процентът на поскъпване на плодовете и зеленчуците. Доматите се продават на предколедни цени, а само за месец ябълките са повишили цената си с цели 38 процента.

Увеличава се и границата на бедност, за предишния месец тя е 153 лв. , нарастването в сравнение с юни миналата година е 5.3 процента.

От КНСБ представиха и съпоставка на доходите и другите икономически параметри на България и Румъния. У нас минималната работна заплата е 92 евро, а в Румъния 114 евро. Средната работна заплата у нас е два пъти по-ниска – 216 евро, срещу 414 евро в северната ни съседка.

Показателна е съпоставката и на бюджета – у нас има 3.3 процента излишък, в Румъния 1.9 процента дефицит. Данните са красноречиви, изводите остават за политиците, заключиха синдикалистите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *