Рекордно търсене на работници

Работодателите в България имат най-силни намерения да наемат нови служители от 7 години насам. Това показва ново проучване на компанията за подбор на кадри ManpowerGroup. От 620 анкетирани работодатели, 14% предвиждат да увеличат броя на заетите при тях през четвъртото тримесечие на годината.

Само 5% от анкетираните очакват да намалят работната сила. Това са най-оптимистичните оценки за търсенето на работна ръка от бизнеса откакто от ManpowerGroup са направили първото си изследване за заетостта преди 7 години. Според последната анкета, 18% от работодателите не очакват промяна в плановете си за заетост. А 1% не са сигурни относно намеренията си за наемане на служители.

Нетната прогноза за заетостта е благоприятна и има стойност от +14%, като остава стабилна на тримесечна база и се увеличава с 3% в сравнение със същия период на миналата година.

„Пазарът на труда в България продължава да показва стабилен растеж. Но работодателите все по-често ни казват, че имат огромни трудности да намерят квалифицирани кандидати, особено работници, които или липсват, или предпочитат да намерят работа в чужбина. Всички ние се надяваме, че последните реформи в образователната система и държавните мерки за улесняване на вноса на служители от трети страни скоро ще доведат до положителни резултати. Междувременно компаниите трябва да осигурят дългосрочни програми за обучение и да се възползват максимално от това, което пазарът предлага в момента“, коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Работодателите от всички 10 индустрии, включени в изследването, имат положителна прогноза, като тези от сектора на строителството (+24%), минното дело (+20%) и производството (+15%) отчитат най-силните намерения да наемат нови служители. Секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Транспорт, складове и комуникации“ също отчитат добри перспективи за наемане с прогнози от съответно +13% и +12%, докато прогнозата на публичния и социален сектор и търговията на едро и дребно е +11%. В същото време работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ отчитат най-предпазливата прогноза от +6%.

Спрямо предходното тримесечие намеренията за наемане на служители се увеличават в 5 от 10-те индустриални сектора. Най-съществено е увеличението от 11 процентни пункта в сектор „Минно дело“, докато прогнозите за строителството и публичния и социален сектор се подобряват съответно със 7 и 5 процентни пункта. В същото време перспективите за наемане намаляват в четири сектора, в т.ч. „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“, който отчита спад от 7 процентни пункта, и „Търговия на едро и дребно“, където има намаление от 3 процентни пункта, информира в.Стандарт.

Компаниите от всичките пет региона, които са включени в изследването на ManpowerGroup, очакват да увеличат броя на работниците си през следващото тримесечие. Пловдив отчита най-оптимистичната регионална прогноза от +18% – увеличение от 4 процентни пункта спрямо третото тримесечие на 2017 г. и с 5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година. В същото време регионът на Русе отчита най-предпазливата прогноза от +8%.

Във всичките четири категории предприятия се предвижда увеличение на персонала в периода октомври-декември. Големите работодатели споделят много силни намерения за наемане с нетна прогноза за заетостта от +32%. Средно големите компании очакват стабилен темп на наемане с прогноза от +13%, докато прогнозите на малките и микропредприятията са съответно +9% и +8%. Спрямо предходното тримесечие, работодателите от големите компании отчитат подобрение от 6 процентни пункта, докато прогнозата на микропредприятията се увеличава с 2 процентни пункта. В същото време работодателите от средните по големина и малки предприятия споделят сравнително стабилни перспективи за наемане на нови хора.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *