Рекорд за седмицата – среброто скочи с 5%

Индустриалният Dow Jones Industrial Average завърши на ниво от 13 649 пункта, което е седмичен ръст от 1.2%. Широкият S&P 500 Index добави 1% до 1 485 пункта, а високотехнологичният NASDAQ Composite Index се покачи с 0.3% на седмична база до 3 134 пункта.
През следващата седмица се очаква да бъде гласувано предложение да бъде даден срок от три месеца, в който да може да се повишава тавана на допустимия държавен дълг на САЩ, докато Конгреса приеме бюджета. По този начин ще се избегне и опасността от намаляване на кредитния рейтинг на страната.
Зад позитивизма на инвеститорите снощи пролича и радостта от неочаквано големия ръст, който отчете китайската икономика през четвъртото тримесечие на миналата година – данните показват 7.9% ръст, което е добра новина за американските компании, които имат пазар в Китай.
Тази новина се отрази и върху валутната търговия, подсилвайки долара спрямо основните му съперници. Доларовият индекс DXY се покачи с 0.41% до 80.04 пункта. Зелените пари поскъпнаха към еврото до $ 1.3321, а към йената засилването на долара стигна до 90.1000 йени за един долар. Според някои анализатори може да се очаква тест на нивото от 100 йени за долар. Само за седмица той е поскъпнал с 1.1% към йената.
Остава напрегнато в отношенията между японската йена и еврото, като отново жълтите пари са в опасна близост до рекордното си дъно и се обменят при курс 119.98 йени за единица от обединената валута. На седмична база еврото поскъпна с 0.8% спрямо йената.
На стоковите пазари петролът поскъпна с повече от 2% през тази седмица и завърши на $ 95.56 за барел лек американски и $ 111.89 за барел от сорта брент. За позитивизма на инвеститорите към суровината повлия прогнозата на Международната Агенция по Енергетика за увеличение на търсенето на петрол през 2013 година с 240 хил. барела дневно до 90.8 млн. барела петрол дневно. Причината е в положителните очаквания от Китай, който с резултатите за ръста на икономиката си в края на миналата година показа, че е подценяван в прогнозите на анализаторите.
Причина за поскъпването е и проблемът в Алжир, където се разиграва кървава драма в опит на въоръжените сили да освободят заложници, държани в плен от терористи.
Търговията със злато завърши с ръст в цената на благородния метал от 1.6% на седмична база до $ 1 687 за тройунция. Проблем по пътя му нагоре прави поскъпналия вчера долар.
Истинският рекордьор за седмицата на пазара обаче бе среброто, което поскъпна с 5% за седмица до $ 31.93 за тройунция. Причината за това е, че инвеститорите са направили големи облози за увеличаване на търсенето на сребро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *