Рекорд: Над 25 млн. безработни в ЕС

Тревожната картина разкри Огнян Златев от Генерална дирекция “Заетост и социални въпроси и приобщаване” към ЕК за БНР. Още по-лошото е, че тенденцията е към увеличаване, а не към намаляване на безработицата. Проблемът е, че държавите не стоят безучастно и предприемат някакви мерки, но те се оказват безполезни.
“Страните с най-ниска безработица в ЕС са Австрия, Холандия, Великобритания и Люксембург. Има връзка между тези данни и данните за младежката безработица, което е изключително голям проблем, тъй като младите хора във всички страни-членки са два пъти повече изправени пред възможността да не могат да си намерят работа в сравнение с по-опитните работници”, обясни Златев.
Трябва да се насърчава мобилността на младите хора. Златев успокои, че това не означава изтичане на мозъци, а по-скоро даване на по-големи възможности на хората, които са ограничени от средата, в която живеят.
Според статистиката, България не е от най-застрашените страни. Младежката безработица у нас е далеч по-малка от 8-те най-закъсали в това отношение. “Правителството си е поставило нова амбициозна програма – да усвои средствата, с които разполага. Друг е въпросът колко бързо тези мерки ще дадат резултат. С тези средства би следвало да се предоставят възможности на младите хора да получат възможност за допълнително обучение, за чиракуване или насърчаване на работодателите да вземат млади хора на работа, които са без опит”, каза Златев.
Основната причина за високата безработица в Европа и прекалено дълго продължаващата икономическа криза.

Финанси

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *