Рекс Тилърсън e изборът на Тръмп за държавен секретар,

Рекс Тилърсън, изпълнителен директор на корпорацията „Ексън Мобил“ ще бъде номинацията на избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп за държавен секретар. Това съобщиха вече телевизиите Фокс и Ен Би Си нюз.Очаква се Тръмп да обяви номинацията за държавен секретар тази сутрин. Освен това Доналд Тръмп избра един от ръководителите на известната банка „Голдман Сакс“ да ръководи неговия икономически съвет. Това е 56-годишният Гари Кон.
Кандидатурата на Тилърсън вероятно ще се сблъска с трудности в процеса на утвърждаване в Сената заради близките му връзки с Русия, за които ще му бъдат задавани въпроси отбелязва Ройтерс. Тилърсън се е срещал няколко пъти с президента Владимир Путин, който през 2013 г. го удостои с руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор.

The Wall Street Journal  отбеляза, че  в случай  на назначаването за ръководител на Държавния департамент на Рекс Тилърсън, , той ще изиграе положителна роля за подобряване на отношенията с Русия, с оглед на активното сътрудничество на ExxonMobil с руския бизнес.Изданието посочва, че ръководителят на петролната компания ExxonMobil Рекс Тилърсън винаги се е противопоставял западните санкции срещу Москва.
Русия и Съединените щати,( ExxonMobil), въпреки санкциите, започнаха заедно да изследват  Карско море още в средата на 2014 г, съобщава TSN. „ExxonMobil“ носи на Русия опитът на света в енергетиката, както и широка гама от финансови, инженерни, управленски знания и опит във финансовата, инженеринговата и административни области, както и в областта на опазването на околната среда. Компанията „ExxonMobil“ е оператор на проект „Сахалин-1“ в  шелфа и Каспийския тръбопроводен консорциум.
Сенаторът републиканец Джон Маккейн заяви пред Ройтерс: „Имам тревоги, защото той е много добре известен с близките си отношения с Владимир Путин“.
Си Ен Ен съобщи, че Тръмп се е обадил на Мит Ромни, за да му каже, че няма да го номинира. Ромни изглежда е отпаднал от списъка на кандидати за държавен секретар, обмислян от Тръмп , предаде Асошиейтед прес. За мен е чест, че кандидатурата ми за член на правителството на Тръмп бе обмисляна, написа Ромни в Туитър. „Разговорите ми с избрания за президент Тръмп бяха приятни и много смислени. Имам много големи надежди, че новото правителство ще поведе страната към по-голяма сила, просперитет и мир“, добавя Ромни.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *