Релокакво?

Но ако все пак някой не го е забелязал, ето един пример:
Част от администрацията ще се мести извън София. За няколко дни представителите на правителството смениха няколко пъти и термина – от децентрализация, минаха през деконцентрация и засега са на релокация. Бих им предложил да обсъдят и термините дислокация и репатрация. Идеята е чиновниците да бъдат по-близо до гражданите, които имат нужда от техните услуги, да се разтовари столицата и да се създадат работни места за образовани хора и извън София. И ако това беше внимателно обмислена стратегия, щях да съм най-ревностният защитник на това начинание. А дали е внимателно обмислено?
Погледнете картата на магистралите в България – построени, строящи се и планирани. Нещо прави ли ви впечатление? Това е карта на София и на пътищата към София, не е карта на България. Сега се опитайте да предложите на земеделците от Северна България, където са най-големите производители, бърз и качествен път до Пловдив. Такава линия на картата липсва.
Някой спомена, че митниците трябвало да бъдат в Русе. Сериозна част от работата на митниците е съсредоточена на турската граница, това е входът към Европейския съюз. Да виждате линия, която свързва Свиленград с Русе?
Ако идеята за релокацията (към днешна дата) e стара идея на управляващите, картата нямаше да изглежда така. Всичко е ясно, нали?

блог на Иван Бедров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *