Ренци: Г-7 има интерес от връщане на Русия на сцената

Г-7 е заинтересована от връщане на Русия на международната сцена, заяви Матео Ренци. В Седеморката подкрепиха такава позиция, което бе забелязано в Москва.

След края на срещата на върха на Групата на седемте италианският премиер Матео Ренци увери, че в преговорите на лидеритена Групата на седемте в Баварските Алпи, в Германия не е ималонищо негативно по адрес на Москваи е била призната важната й роля за уреждането на кризи като тази в Сирия.

Връщането на Русия на международната сцена ще зависи основно от изпълнението на Минските споразумения за Украйна, подчерта в същото време италианският премиер.

Лидерите от Г-7 продължиха натиска срещу Русия, като бяха единни по въпроса за санкциите, като заплашиха да ги затегнат, ако конфликтът в Източна Украйна се изостри. Това заявиха канцлерът Ангела Меркел и президентът на САЩ Барак Обама.

Днес започвадвудневнопосещение на президента Владимир Путин в Италия.

Догодина Япония ще посрещне лидерите на страните от Групата на седемте. Имайки предвид сегашната ситуация в Украйна, е трудно човек да си представи тази среща да протече във формат Г-8 с участието на Русия, каза японският премиер Шиндзо Абе.

„На сегашната среща на върха обаче редица лидери подкрепиха продължаване наконструктивен диалог с Русияза решаване на международни проблеми, свързани със Сирия или Иран“, заяви японският премиер.

Той уточни, че е сред привържениците на позицията за водене на диалог с Москва.

„За решаването на световните проблеми, в това число кризата в Украйна, е необходимо да бъде включена и Русия. Ние възнамеряваме да продължим диалога с Москва“, каза Абе.

За същото призова и Меркел.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, чеосвен познатите тези за санкциите, вниманието на Москва е било привлечено отфакта, че сред участниците в тази среща иманюанси на подхода.
„Някои говорят за необходимостта от диалог с Русия и за невъзможността за решаване на сериозни проблеми без този диалог, така че продължаваме да следим внимателно“, добави Песков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *