Рестарт на икономиката видя Стойнев в „Южен поток“

„Южен поток“ е проект, който може да даде рестарт на икономиката ни, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той направи това в интервю заБи Ти Ви.

„До две години газопроводът на българска територия трябва да е построен.

Над 3 млрд.лв. ще влязат в нашата икономика“, заяви министърът. Той обърна внимание на постигнатата договореност на територията на страната ни голяма част от работата да се извършва от български фирми.

„Проектът ще даде работа и на държавната ни железница. Също така той ще мине през най-бедния регион в Европа – Северозападна България. По наши предварителни данни това ще създаде приблизително около 5000 работни места“, изтъкна министърът.

„Също така поехме ангажимент да започнем разговори за нова цена на природния газ“, добави той. Министър Стойнев отбеляза постигнатото съгласие и по финансовия модел. „Намалихме заемът, който ще получим от „Газпром“, също така лихвите и главниците, които ще плащаме – oт БЕХ ще бъде усвоен заем за 620 млн. евро. при лихва от 4,25%. Това е само за дивидента. Отделно оставям данъците, таксите, огромната заетост, която ще създаде проектът. По наши груби изчисления това саоколо 5 млрд.лв. приходи в бюджета от стартирането на проекта до 2040г.“,обобщи министърът. Той подчерта, че българската държава не носи никакъв риск. „Няма държавни гаранции. Единственото обезпечение по заема е дивидентът, който ще получава БЕХ. Това означава, че по никакъв начин няма да товарим българския данъкоплатец или бюджета на държавата. Също така е много важно, че още от първата година, в която започне да се експлоатира газопроводът, българската страна започва да получава дивиденти“, каза още министърът на икономиката и енергетиката.

Стойнев беше категоричен, че Южен поток е европейски проект. В него са ангажирани три огромни европейски компании. Той минава през Италия, Словения и Унгария, има разклонение към Хърватия. Министърът изтъкна, че след днешните продължителни преговори в Министерския съвет беше договорено проектната компания да осигури достъп на трета страна до газопровода. Стойнев каза още, че България очаква доставки на природен газ през интерконекторната ни връзка с Гърция.

„Догодина тя става приоритетна и вече в бюджета има държавни гаранции за изграждането. От няколко седмици има огромен интерес от турска страна да започнат преговори за изграждане на връзката ни с Турция. Помолих еврокомисаря Йотингер да подпомогне бързото изграждане на връзката от страната на Сърбия, за да не се окаже, че ние ще построим нашата част до границата, а отсреща няма да има нищо. С Румъния връзката ни догодина ще бъде готова. Нещо повече – останаха ни пари и се разпоредих тя да стане реверсивна, тъй като досега се планираше да има само природен газ от България към Румъния“, каза Стойнев.

На въпрос за емитираните от БЕХ като облигации 500 млн. евро министърът заяви: „Това е огромен успех. За първи път българска енергийна компания навлиза на дълговия капиталов пазар“.

„Това, което министър-председателят иска от мен, е българската енергийна система да бъде прозрачна и да работи за българския народ. Всеки енергиен проект трябва да бъде в максимална степен от полза за българското общество“, заяви министърът на икономиката и енергетиката по БиТи Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *