Ресторантьори обвиняват вицепремиер в лобизъм

Ресторантьори по морето и по-точно: Българската асоциация на заведенията, изпрати писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В него организацията настоява за отговор на въпроси свързани с поръчителството и механизма, по който се извършват проверките в увеселителните заведения за нивото на шума. Кампанията се провежда под наблюдението и понякога с личното участие на вицепремиера Валери Симеонов.

Членовете на асоциацията /предимно ресторантьори/ искат да знаят на какъв принцип се избират заведенията, които ще бъдат проверявани. Кой носи отговорност за фалшивите сигнали и колко е максималния брой на проверките, които могат да бъдат проведени в едно заведение въпреки, че 10 последователни проверки на РЗИ са установили, че то е изрядно. „Създава се впечатление, че Регионалните здравни инспекции са превърнати в оръжие за разчистване на сметки, тормоз на хората, които работят в заведенията и на клиентите“, се казва в писмото до министър Ананиев, изпратено и до медиите.

Членовете на Българската асоциация на заведенията настояват пред министър Ананиев за бърз отговор на поставените въпроси и проверка на дейността на Регионалните здравни инспекции, като в противен случай ще започнат протестни действия. Което сега, в разгара на сезона, с такива действия на ресторантьори може да се наруши сериозно реномето на родни туризъм, което и без това не е особено високо…

От подобни съмнения също е обзет и един от политическите дружки на Симеонов – Волен Сидеров. „Започвам проверка на ударите по българския туристически бизнес по Черноморието, тъй като нямам доверие на досега изнесената информация от вицепремиера Валери Симеонов. Това написа лидерът на „Атака“ и шеф на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров във Facebook. Националистът е добавил в публикацията и няколко снимки от Слънчев бряг.
„Смятам, че новият закон не е съобразен с актуалната обстановка по курортите и имам опасението, че новите мерки ще доведат до финансови щети за бюджета на Република България. Ще проверя дали действията на създадения набързо, по болшевишки, извънреден щаб, са законни“, пише още Сидеров.
Той се усъмнява и че действията на щаба тормозят българския туристически бизнес избирателно. „Искам да знам по какъв начин се взимат решения кой да бъде проверяван по курортите“, настоява той.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *