Референдум в Унгария за бежанските квоти

В насрочения за днес референдум в Унгария за бежанските квоти в ЕС около 121 хиляди човека са гласували предварително по пощата Това обяви председателят на ЦИК Илона Палфи пред унгарската информационна агенция МТИ. По думите на Палфи в ЦИК вече са постъпили гласовете на повече от 88 хил. избиратели.
Днес между 6,00 и 19,00 ч. близо 8,3 млн. унгарски граждани могат да участват в насрочения от правителството на премиера Виктор Орбан референдум. Те трябва да отговорят на въпроса: „Искате ли Европейският съюз да може да предписва задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария даже и без съгласието на парламента?“, съобщи АП.
Очаква се да преобладават отговорите „НЕ“, но не е сигурно дали избирателната активност ще бъде над 50 на сто, каквото е изискването на закона, за да бъда валиден резултатът от допитването.
Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила в рамките на ЕС, но въз основа на тях Будапеща може да поиска ревизия на Лисабонския договор в частта му за единната миграционна политика, отбелязват агенциите.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *