Решенията за Транскаспийския тръбопровод са на страната, собственик на газа

Решенията за Транскаспийския газопровод трябва да се взимат само от страната, притежаваща газа. Това е мнението на президента на Азербайджан Илхан Алиев. Той каза това днес пред журналисти след среща с германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи ТАСС.

Той каза това днес пред журналисти след среща с германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи ТАСС. „Разбира се, за строителството на Транскаспийския тръбопровод трябва бъде най-заинтересован собственикът на газа, транзитните страни не трябва да проявяват инициативи“, посочи Алиев. По думите му Азербайджан като собственик на газа е поставил началото и е отделил много финансови средства на изграждането на 3500-километровия тръбопровод (Южния газов коридор, включващ Южно-кавказкия, Трансанадолския и Трансадриатическия (ТАП) тръбопроводи за пренос на азербайджански газ до Южна Европа – бел. ТАСС). Затова според него ако в източната част на Кавказ се вземе решение за пренос на собствен газ до световните пазари през територията на Азербайджан, това ще бъде разгледано с голям интерес. Според Алиев обаче „това няма да бъде наше решение, а решение на отсрещната страна“.
Проектът за Транскаспийския газопровод, обсъждан от години, предвижда пренос от Туркменистан до Европа по морското дъно през територията на Азербайджан.  Транскаспийският газопровод е проект, част от мащабния план на ЕС за изграждане на Южен газов коридор, който ще допринесе за енергийната сигурност на Европа и ограничаване на газовата ѝ зависимост от Русия. Предвижда се този газопровод да свързва Туркменбаши в Туркменистан със столицата на Азербайджан – Баку, преминавайки по дъното на Каспийско море. В Баку газопроводът ще се свърже със съществуващия Южнокавказки газопровод (Баку-Тбилиси-Ерзурум), а чрез него и с планирания газопровод Набуко, тръгващ от Ерзурум в Турция.

Проектът включва и тръбопровод от казахстанското находище „Тенгиз“ до Тюркменбаши в Туркменистан. След реализиране на проекта ще бъдат възможни доставки на газ от богатите находища в Туркменистан и Казахстан, като същевременно ще се заобиколят Русия и Иран. Проектираният капацитет на газопровода е 30 млрд. куб. м газ годишно. Към настоящия момент обаче пречка пред този проект се явяват териториалните спорове за Каспийско море между държавите от региона, както и опасенията на някои от страните, че газопроводът ще наруши екологичното равновесие в региона.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *