Рибари за делфините: При ученията в Черно море се хвърляха подводни бомби, стреляше се с боеприпаси

Мога само да гадая каква е истинската причина за смъртта на делфините, но сигурно е, че  рибарите нямат нищо общо с нея. Това е заявил категорично пред „24 часа“ Димитър Янчев, председател на сдружението „Морско сговор“ в Ченгене скеле.

Той съобщил, че няколко сдружения по Южното Черноморие подготвят общо писмо, което ще изпратят до МС. То е реакция на срещата на министър-председателя с представители на екоорганизации, след която той обяви, че ще бъдат мерки за издаване на забрана за риболов в райони, където има популация на делфини. Аргументите на рибарите са, че делфинът е изключително трудно да бъде хванат на мрежи, т.е. може със зъбите си да разкъса и по-дебела мрежа от обикновените рибарски. Тази риба обикновено не ловува на такава дълбочина, на каквато се спускат калканските мрежи.

Според него да не се изключват причини  за масова смърт на делфините да е свързана с трите мащабни учения, които са проведени за месец в Черно море. Хвърляха се подводни бомби, стреляше се със сериозни боеприпаси в морето. Много е вероятно по нещастно стечение на обстоятелствата тези делфини да са загинали от това, твърди опитният рибар.

Старият морски вълк цитира и мнения на румънски еколози, че изплувалите у нас трупове са на делфини, намерили смъртта си край остров Змеене. Изводът е бил направен по степента на разлагане на делфиновите тела и преглед на теченията и вълненията в морето. На този остров, който е близо до границата с Румъния,  Украйна имала военна база.

В откритото си писмо рибарите ще призоват „Зелени Балкани“ и другите екоорганизации да ангажират своите колеги от Румъния, Украйна, Русия, Турция и Грузия да окажат натиск върху правителствата си, за да се направи едно сериозно изследване на Черно море и се установят истинските проблеми. Само по този начин могат да се вземат решения на базата на сериозни научни решения, а не на емоционални и некомпетентни изказвания, независимо от  властовата позиция на техните автори.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *