Рисковете пред световната икономика

Най-големият риск, пред който е изправена световната икономика до края на 2022 г., може да е стагнацията, а не стагфлацията, тъй като обусловеният от разходите ценови натиск вреди на все още слабото вътрешно търсене и по-строгите фискални и парични политики причиняват спъване на растежа, според икономисти на Nomura Holdings Inc., цитирани от „Блумбърг“.

 

Снимка: iStock

За повечето страни има „доминиране на инфлацията, насочена към разходите – лошият тип инфлация, която свива маржовете на печалба, ерозира реалните доходи на домакинствата и има тенденция да се самокоригира, когато търсенето е слабо“, посочват икономистите на Nomura, водени от Роб Субараман в доклад за перспективите за 2022 г.

Повечето икономики, включително еврозоната, Обединеното кралство, Япония и Китай, не са се възстановили напълно от продължаващата пандемия и тяхното крехко частно търсене ги прави уязвими към забавяне на растежа, според икономистите, информира infostock.bg.

Забавянето на растежа може да дойде и от ерозията на печалбите и доходите на домакинствата от по-високата инфлация, по-високите спестявания на фона на икономическата несигурност и промяната на фискалната политика да бъде сериозна пречка, се казва в доклада.

ОИСР: Световната икономика ще се свие с 4,2% през 2020 г. - Бизнес - БНР Новини

Икономиката на САЩ все още е най-странната в света, тъй като страната се възстанови до „пълно търсене“ и следователно има по-голям буфер, за да абсорбира инфлацията, предизвикана от разходите. Тъй като паричната и фискалната политика се затягат, САЩ са в по-добра позиция да се установят в условия от типа на „Златокосата“ през 2022 г. на около целевата инфлация и растеж на тенденцията, според Nomura.

Ако САЩ отчитат бърза инфлация през първата половина на 2022 г., Федералният резерв може да приложи агресивно повишаване на лихвите. Ако този сценарий се материализира, „това допълнително засилва нашето виждане, че по-големият риск за световната икономика в края на 2022 г. е стагнацията, а не стагфлацията“, посочват икономистите на Nomura.

Според тях, САЩ ще се изправят пред много по-слаба втора половина през следващата година с годишен растеж малко под 2% през четвъртото тримесечие, което ще помогне на Фед да запази курса за постепенно повишаване на лихвите.

Европейската централна банка няма да предприеме повишения на лихвените проценти през следващата година, тъй като инфлацията в крайна сметка ще се върне под целта на банката. Растежът на икономиката на Китай ще се забави допълнително до 2,9% на годишна база през първото тримесечие, според икономистите на Nomura.

 

 

 

 

 

         financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *