Проблемът с ТР е поради занижен контрол, смята експерт

Проблемът с блокирането на Търговския регистър е заради занижен контрол. Това е позицията на Ясен Танев, специалист от киберсигурност, който уточни по bTV, че не става дума за хакерска атака.

Не е било хакерска атака според мен. Това е проблем свързан със занижен контрол и активното наглеждане на обществено значима инфраструктура, посочи той.

За търговския регистър разбрахме, че е повреден масив, който съхранява данните. Той е планиран правилно – при концепцията се казва да се използва масив, не дискове и има топъл резерв, който се включва. В архитектурата му има още едно хранилище на данни в София.Данните се съхраняват и в секретен център за възстановяване на работата при инциденти като този. По дизайн нещата е трябвало да се случат добре, обясни специалистът и добави, че е липсвало копие, което да бъде възстановено веднага и резервният център вероятно не е работил.

Танев допълни, че трябва да се отговори на въпроса кой от заложените процеси не се е случил. „Няма лошо да дефектира система и да бъде възстановена, но има проблем, че обществото не е информирано. Навремето ни спестиха експлозията в Чернобил. Не бива да се губи доверие в държавата“, добави Танев.  Той обърна внимание на ниското заплащане в държавния IT сектор.

Търговският регистър на България поетапно възстановява работата си след 5 дни прекъсване. От Агенцията по вписванията възстановиха частично достъпа за справки за актуалното състояние на фирми още вчера, а от днес ще са възможни и справките по ЕГН. Системата ще заработи напълно другата седмица. Все още не е ясна причината за срива, но загубени или манипулирани данни няма, категорични са от агенцията. От фирмата, която поддържа регистъра, разпространиха становище, че са концентрирани да възстановят системата.

Междувременно Министерският съвет реши да се създаде хранилище, в което да се архивират данните от всички електронни регистри в държавата. Под натиск пък шефката на агенцията подаде очакваната оставка и с това цялата отговорност се разми и истинският виновник за срива така и не се разбра…

 

Петко ГЕРЕНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *