Роботите намаляват трудовите злополуки

Високият темп на производство в много предприятия може да значи, че бизнесът не обръща достатъчно внимание на безопасността на труда и ергономията на настоящите служители. Оказва се, че най-рискованата дейност в производствения процес е директният контакт между човек и индустриална машина по време на рутинна поддръжка.Роботите намаляват трудовите злополуки.

Инженерният портал на България - Индустриални роботи: В Borscheid ...

Работните позиции, които са най-изложени на опасност от трудова злополука, включват монтьори, електротехници и бригадири. Най-опасните дейности са заваряване, монтаж, рязане и шлайфане.Роботите намаляват трудовите злополуки, информира economynews.bg.

Държавите в Централна и Източна Европа инвестират усилено в увеличаване на своите познания за ползите от коботите. Промишлената автоматизация е едно от подходящите решения за освобождаване на служителите от опасна и монотонна работа. Според проучване на института Deloitte and the Manufacturing от 2018 г. над 115 500 промишлени оператори и 17 000 складови работници са загубили работни дни поради трудови злополуки, причинявайки на компаниите по цял свят допълнителни преки и косвени разходи, като косвените са 20 пъти по-високи.

Графика на деня: Растежът при индустриалните роботи:: Investor.bg

Все по-често, компаниите се снабдяват с колаборативни роботи (коботи), които могат да работят рамо до рамо с хората, като колеги, без да представляват опасност за тяхното нараняване. Те имат способността да работят с човешки темпове и дори вдигат приблизително същото тегло. Коботите предоставят възможност за задържане на кадри дори при тези производствени процеси, които досега са били достъпни единствено за големите индустриални роботи или сложните производствени машини.

Всеки служител би могъл да програмира колаборативен робот, след като премине през on-line обучение, отнемащо 87 минути. За разлика от традиционните индустриални роботи, които трябва да бъдат програмирани от квалифицирани за целта инженери, коботите са предназначени да опростят програмирането чрез използване на човешки машинен интерфейс (HMI), добре познат на всеки, който използва смартфон.

Германските продажби на роботи се забавят след рекордната 2017 г ...

„Нашето проучване показва, че в производството съвместната дейност на роботи и хора е 85% по-ефективна, отколкото ако те работят поотделно, добавя Славой Мусилек, генерален мениджър за Централна и Източна Европа, Русия и бившите съветски републики в Universal Robots. Бързата възвръщаемост на инвестициите е гарантирана от способността на коботите да освободят своите колеги-хората- от повтарящи се задачи, което им позволява да извършват дейности, за които се изисква по-висока производителност. Повишената производителност на служителите в комбинация с безопасната работа означава, че тази технология за автоматизация може да намали често срещаните трудови злополуки до 72%”.

Без съмнение, поради непрекъснатото увеличаване на пазарните изисквания за производителност и безопасност на работниците в производството, колаборативните роботи ще станат незаменими в бъдеще, като същевременно ще се справят и с липсата на квалифицирана работна ръка, и то не само в предприятията.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *