Роботи детегледачки навлизат в Япония

Роботи, обучени да се грижат за деца, решават наболял проблем в столицата на Япония. Съвместен проект на стартиращата компания Global Bridge Holdings от Токио и учени от Университета в префектура Гума цели да се справи с острия недостиг на персонал в детските градини.

 

Роботът хуманоид Vevo с глава, напомняща тази на плюшеното мече Теди, може да разпознава децата, да разговоря с тях и дори да мери температурата им, разказва британкият Телеграф.

Умната машина-детегледачка е оборудвана със система от датчици, благодарение на която може да следи пулса на децата и да открива нарушения по време на сън. Роботът вече е тестван в една от 27-те детски градини в Токио, включени в проекта на Global Bridge Holdings.

В близките месеци компанията планира да обзаведе с роботи всички останали детски градини, а до април 2018 г. да пусне роботите-детегледачки на свободния пазар на цена около 37 хиляди долара.

Япония изпитва остър недостиг на детски градини. Десетки хиляди семейства в Токио чакат на опашка за място в градините, персоналът на които постоянно намалява, заради ниското заплащане, информира technews.bg.

Според официални данни, в  последните години все повече майки в Япония предпочитат да започнат работа, вместо да стоят у дома с децата си, което води до още по-голям недостиг на места в детските градини.

Япония се сблъсква и с проблема на бързо застаряващото население, а инвестициите в промишлени роботи неотклонно нарастват. Роботите все по-често заменят хората в хотели, магазини, застрахователни компании и в други сфери от икономиката.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *