Роботи сортират отпадъци по-добре от човека

Роботи за ежедневни задачи, създадени от изследователската лаборатория X (която е в състава на холдинга Alphabet, под чиято шапка оперира Google), могат да сортират боклук и правят това по-точно от хората, съобщи The Verge.Роботи сортират отпадъци по-добре от човека.

Умни роботи отделят отпадъците за компост, „погребване” и преработка
(снимка: X company)

В рамките на проекта „Everyday Robot Project” са конструирани роботи, които са способни да се адаптират към обстановката наоколо, благодарение на интегрираните в тях камери. Изображенията от камерите се използват за машинно обучение, като така отпада необходимостта разработчиците постоянно да пишат код за роботите.Роботи сортират отпадъци по-добре от човека.

Лаборатория X вече има в арсенала си с роботи за сортиране на боклук. Те са в състояние да отделят суровините за компост, „погребване” и преработка. И го правят по-точно от хората. Ако хората грешат при определяне на вида боклук в 20% от случаите, то при роботите грешката е само 5%, информира technews.bg.

В момента иновативните роботи преминават тестови изпитания и могат да правят грешки. Но те са в начален стадий на развитие, така че с течение на времето и натрупване на опит ще се усъвършенстват и ще стават по-прецизни.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *