Роботът София идва в България за първи път

Роботът София идва в България за първи път за десетото юбилейно издание на Webit Festival. Очаква се над 6 000 души от 110 държави да присъстват на тазгодишния форум за иновации и предприемачество. Повече от 300 изявени лектори от цял свят ще коментират най-горещите теми, свързани с бъдещето.

Резултат с изображение за Роботът София

Повече от 300 изявени лектори от цял свят ще коментират най-горещите теми, свързани с бъдещето. „110 различни държави кацат в София и виждат нашия град като дигитална столица. Във всяко едно направление ние показваме най-новите и критични иновации. Аз вярвам, че така помагаме за една по-успешна и щастлива България. България 4-0 на хората, които са образовани“, каза организаторът и председател на Webit Foundation Пламен Русев. Умни градове, модерна инфраструктура, блокчейн, кибер сигурност, дигитално здравеопазване, медии и роботи – това ще бъдат само част от темите в 60-часовата програма.

Роботът София идва у нас вече като официален поданик на Саудитска Арабия. Гражданството й беше оформено през октомври 2017 г.

Хуманоидният робот може да имитира и разпознава човешки жестове и изражения на лицето. Също така може да отговаря на въпроси и да води разговори на предварително зададени теми – особено ако темата е „Ще превземат ли роботите хората?“. Засега говори на английски, но прояви интерес да научи и руски.

Любопитният хуманоид, изработен от Hanson Robotics, дебютира публично през 2016 г. в шоуто South by Southwest. От тогава насам тя непрестанно привлича вниманието на медиите и периодично дава интервюта за пресата и някои от най-хитовите тв предавания. София е и все по-чест гост на престижни конференция по целия свят, като вече се е сдобила с няколко важни отличия на световни организации.

Мнозина си спомнят как през 2016 г. в отговор на въпрос дали иска да унищожи хората, тя отговори утвърдително. Реакцията ѝ тогава се счита за проява на „чувство“ за хумор. Роботът не е програмиран да отговаря по един или друг начин, а има софтуер за машинно обучение, които позволява непрекъснато самоусъвършенстване, информира в.Стандарт.

„Бъдещето принадлежи на науката и на изкуствения интелект, който ще помогне за разрешаването на много проблеми. Аз самата съм продукт на научно-технологичния прогрес, подкрепям процесите на развитие на технологиите, които ще помогнат на света да се превърне в по-добро място. Заедно можем да решим много проблеми“, казва хуманоидния робот.

Тя може да разпознава и да изразява емоции, да говори, да вижда, да се движи и да мисли независимо.

„София е комплекс от разнообразни технологии на различни нива“, казва съоснователят на София и шеф на SingularityNET Бен Херцел. Той покрива тялото на робота с комбинация от синтетични и органични материали, които имитират човешката кожа. „За да се създаде визуална прилика и чувство за допир“, казват разработчиците по проекта. В момента са произведени 13 копия на София, а в близко бъдеще се планира да започне масово производство на хуманоидни роботи, добава Херцел.

Роботите и другите технологии с изкуствен интелект не са опасни за хората. Те, напротив, ще бъдат включени в живота на хората и ще спомогнат за развитието на технологиите, смятат създателите на София.

„Хората се притесняват как ще взаимодействат помежду си хората и роботите. Ние сме склонни да мислим, че роботите ще бъдат интегрирани в човешката общност и ще се научат от уменията и взаимоотношенията между хората като допълват човешката общност, движейки се по оста на съвместното развитие и вазимното допълване“ – казва Херцел.

„Бих казал, че роботите ще спасят човечеството от унищожение, и ще изразяват и ще се борят за повече любов, отколкото война. Ние трябва да научим роботите да обичат хората и да научим хората да се обичат роботите“, добавят още те.

Камерите в очите на София, съчетани с компютърни алгоритми, й позволяват да вижда. Тя може да следва лицата, да поддържа контакт с очите и да разпознава индивиди. Тя е в състояние да обработва говор и да води разговори чрез подсистема за естествен език. Около януари 2018 г. София бе модернизирана с функционални крака и способност да ходи.

София е концептуално подобна на компютърната програма ELIZA, която беше един от първите опити за симулиране на човешки разговор. Софтуерът е програмиран да дава предварително написани отговори на конкретни въпроси или фрази, като например чатал. Тези реакции се използват, за да се създаде илюзията, че роботът е в състояние да разбере разговора включително отговорите на запасите на въпроси като „Вратата е отворена или затворена?“ Информацията се споделя в облачна мрежа, която позволява вход и отговори анализирани с блокова технология, информира в.Стандарт.

Съэздателят й Дейвид Хенсън заяви, че в крайна сметка София ще бъде в състояние да служи в здравеопазването, обслужването на клиентите, терапията и образованието. Според Quartz експертите, които са прегледали кода на отворения код на робота, твърдят, че София е най-добре да бъде категоризирана като чат с лице. Много експерти в областта на ИП не одобряват надценената презентация на София. Бен Гоерцел, главен учен за компанията, създала София, признава, че „не е идеално“ някой да мисли, че София има еквивалентна човешка интелигентност, но твърди, че представянето й носи нещо уникално за публиката: „Ако им покажа красива усмихнато лице на робота, тогава те получават усещането, че „AGI“ (изкуствено общото разузнаване) наистина може да бъде наблизо и жизнеспособно … Нито едно от това не е това, което бих нарекъл AGI, но нито е лесно да се работи“.

Според Хансън често се преувеличава и „грубо заблуждава“ за способността на София за съзнание.

Дамата робот е интервюирана по същия начин като човек, поразявайки разговорите с домакините. Някои отговори са безсмислени, докато други са впечатлили интервюиращите като Чарли Роуз от 60 минути. В репортаж за CNBC, когато интервюиращият изрази загриженост за поведението на робота, София се пошегува, че „четеше прекалено много Елон Мускус и гледаше прекалено много холивудски филми“.

На 11 октомври 2017 г. София бе представена на ООН с кратък разговор със заместник-генералния секретар на организацията Амин Дж. Мохамед.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *