Роботът Фьодор се завърна „жив и здрав“ на Земята, индийците изгубиха модул от Чандраян-2 на Луната

Спускаемият апарат на руския космически кораб Съюз МС-14 без екипаж, но с първия руски хуманоиден робот Фьодор на борда, се приземи в казахстанската степ, на 147 километра югоизточно от град Жесказган, предаде ТАСС.Корабът се разкачи от МКС по-рано тази нощ. Фьодор, който пътува с него, в бъдеще може да бъде използван за работа в открития космос, а по време на настоящата си мисия той предаде телеметрична информация.
Човекоподобният робот Фьодор е създаден от компанията „Андроидна техника“ и Фонда за перспективни изследвания на Русия.

В същото това време пък информационите агенции съобщиха за друго събитие, свързано с амбициите на човек да опознае Космоса. Индийската космическа агенция съобщи, че е изгубила връзка с кораба си Чандраян-2, потеглил на лунна мисия преди около месец и половина.

Връзката е била изгубена със спускаемия модул Викрам, който трябваше да кацне тази нощ на Луната. Резултат с изображение за Чандраян-2Комуникация с него е била прекъсната на последния етап от кацането на Луната, уточни ръководителят на Индийската космическа агенция Кайласавадиву Шиван. Връзката е била изгубена минути преди планираното приземяване на спускаемия модул близо до южния лунен полюс.

Данните от предаденото досега от мисията се анализират в центъра за нейното проследяване в Бангалор в Индия.
Корабът Чандраян-2 потегли на пътешествие до Луната от космодрум в Южна Индия на 22 юли. На борда на спускаемия модул Викрам се намираше луноходът Прагян, тежащ 27 килограма. Този полет е част от съвместната програма за космически полети до Луната, която наскоро Индия подписа съвместно с Япония.

 

Милен АТАНАСОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *