Робот взе изпит за лекари в Китай

Изкуственият интелект „Сяо И“ стана първият робот в историята на Китай, който успешно премина държавния изпит за получаване на лиценз за лекарска практика. Както съобщава Централният телевизионен канал на Китай на него му е отнело и много по-малко време, за да го издържи – вместо за предвидените 10 часа, той е успял за 60 минути.

„Сяо И“ е получил 456 точки от общо 600, като необходими за успешното издържане на изпита са 96 точки. Роботът е бил изпитван в реално време заедно с други свои „колеги“, но в отделна зала, под зоркото наблюдение на десетима лектори.

Според провеждащите теста „Сяо И“ не е имал възможност да преписва, тъй като не е имал достъп до интернет и е използвал само информацията, която е била инсталирана във вътрешната му памет.По думите на заместник-декана на факултета по електронно машиностроене към университета „Цинхуа“ У Цзи, който е част от разработването на изкуствения интелект, роботите имат преимущество пред хората що се отнася до бързина на запомняне, обем на съхраняваната информация и нейната обработка. Според него в съвременната медицина има много сфери, където изкуственият интелект може да се окаже от полза на лекарите

„Много от тях са свързани с анализи на конкретни случаи на заболявания, когато са ви дадени основните условия на протичане на болестта у пациента и нейните симптоми. След това вие е необходимо да установите заболяването, както и какво лечение и лекарства да назначите“, посочи той. У Цзи допълни още, че „по същество това е процес на разсъждаване, основаващ се на знания и вероятностни модели“.

По думите на авторите на „Сяо И“ подготовката за изпита им е отнела половин година. От юни 2016 г. те вкарват в „мозъка“ на робота информация от медицински учебници и я систематизират, пише inews.bg. Той разполага със знания от над 60 книги и медицински пособия. От февруари тази година пък изкуственият интелект участва в изучаването на реални случаи на протичане на болест и нейното диагностициране.

Според екипа зад „Сяо И“ има още накъде да подобряват неговите умения – националният рекорд за най-добър резултат на изпит за лекарска практика е 553 от 600 и се държи от човек, уточнява ТАСС и БГНЕС.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *