Родни стоки избутаха китайските от НДК

Патриотична вълна отнесе китайските стоки от щандовете в НДК. Това е първото впечатление от подредените сергии в партера и мецанина на двореца. Най-богат е изборът на дрехи и обувки.

„Не се се подвеждайте по китайската евтиния. Кожата уж е същата, но поставянето на различните копчета е ужасно калпаво“, разпалено обяснява търговец на кожени шапки. Предлага ги от 15 до 35 лева.

Цените на родните фирми наистина са малко по-високи от вносните, но качеството се различава и с просто око. Зимните мъжки сака са по 60 лева, копринените вратовръзки – по 15 лв., джинсите – по 35 лева. Късите кожухчета от екокожа са по 110 лева. Якета, сака и шуби от истинска кожа се продават от 125 лв. до 150 лева. С 20 на сто намаление се продават различните дамски ботуши, които сега вървят по 50-60 лева.

Единствената преобладаваща чужда стока в НДК са джинсите от Турция и Китай. Някои от тях обаче са с етикети за 89 лева и трудно намират купувачи.

„Още не е започнала голямата навалица. Ние, българите, нали всичко вършим в последния момент, се сещаме за зимата чак като завали снегът“, обяснява продавач на якета.

Съседите му по сергии пък са убедени, че на 24 декември ще направят оборот колкото за седмица. Поне така повелява традицията.

Константин СЪБЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *