Роженската обсерватория – отново пред фалит

Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ е пред фалит. Няма пари дори за сметките за ток и вода, казват учени пред Нова телевизия. Заплахата от затваряне е реална, а учените се страхуват да не бъде загубена скъпата апаратура. Обсерваторията моли за дарения. Ако спешно не се намерят 264 хил. лв., научните изследвания в най-голямата обсерватория в Югоизточно Европа и туристическите обиколки ще спрат.

Електрическата инсталация не е ремонтирана от 30 години. От спешен ремонт се нуждаят куполите и телескопите, а пораженията, нанесени от дъжд и сняг през годините, са оставили отпечатъци навсякъде. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години.

Обсерваторията е в хроничен недостиг на средства. През 2012 г. премиерът Бойко Борисов нареди на две министерства – на земеделието и на околната среда – да възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности да получат сумата, необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината – около 270 хил. лева. „Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Макар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира. Мисля, че няма да пропуснете и звездите, защото това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието върху горите и околната среда“, поръча тогава Борисов на учените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *