Роза ще краси евромонетите

Слагат надпис на кирилица върху банкнотите след приемането ни в ЕС

БНБ прави конкурс за новите пари

Роза, Мадарският конник или хан Аспарух ще красят българските евромонети. Националните символи ще бъдат изобразени на гърба на металните ни пари, след като страната се присъедини към Еврозоната. Какъв ще е точно дизайнът на родните евромонети ще е ясно след доста време. Още отсега обаче бъдещото приемане на страната във валутния съюз поставя тези въпроси.

Дизайнът

–––––––––––––––––––––––––––

на осемте различни номинала

–––––––––––––––––––––––––––

се определя на национално ниво. Затова още преди да приемем европейската валута, Българската народна банка ще обяви конкурси за художествените проекти. Изборът е голям, защото всеки от номиналите – 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента и 1 и 2 евро, ще имат различен „гръб“. Най-вероятно е на някои от тях да се появи вечният български символ – розата, исторически и културни паметници, дори личности. Лицевата страна на монетите ще изглежда по същия начин както досега. Иначе във всяка от страните членки на Еврозоната металните парички изглеждат различно. Така например на италианските 5 евроцента е изобразен Колизеумът, на гръцките дребни монети – древни кораби, на испанските – катедралата „Сантяго де Компостела“ и ликът на Мигел де Сервантес. Собствен дизайн имат дори евромонетите на Ватикана, Сан Марино, Монако. И банкнотите евро ще променят своя вид след присъединяването на България. За първи път върху тях ще се появи надпис на кирилица – „евро“, както и съкращението ЕЦБ (Европейска централна банка). Засега думата е изписана на латиница и с гръцката азбука. Бъдещата ни парична единица обаче трябва да наричаме „юро“, поне в официалните документи. Надписът на банкнотата може да бъде на съответния език, но името на парите е „euro“ и следва да се произнася като „юро“ или „еуро“, категорични са от ЕЦБ. Дизайнът на книжните пари обаче няма да се променя. Според директивите той изцяло се определя от ЕЦБ. Нови емисии ще има през 2010 г., но те ще запазят същия външен вид – всяка от 7-те банкноти представя по един европейски архитектурен стил. Единствената промяна вероятно ще бъде свързана с повишаване на защитата на хартиените пари.

С въвеждането на еврото у нас ще станат валидни и всички правила, които сега важат в Еврозоната. Така например след 2009 г., когато ние очакваме да влезем в паричния съюз, вече няма да са възможни куриози – като този да платим трицифрената сметка за ток с дребни монети. Според евродирективите максималният брой монети в единично плащане може да достигне 50. Българските потребители ще получат и защита на правата си при смяната на валутите, която очаквано е съпроводена с увеличение на цените и търговска практика на

–––––––––––––––––––––––––––

„закръгляне“ към по-високата сума

–––––––––––––––––––––––––––

Така например компаниите, предоставящи комунални услуги (ток, парно, вода), нямат право да начисляват в сметките допълнителни такси на абонатите си или да увеличават цените заради смяната на валутата. При подобна практика клиентът има законово право да се откаже едностранно от договора с компанията.

При въвеждането на еврото у нас ще има преходен период, в който цените ще се обявяват и в левове, и в евро. Обикновено той е 6 месеца. Така гражданите ще знаят точно колко струват стоките и в новата, и в старата валута, за да се предпазват от измами. БНБ се готви да направи мащабна кампания с цел запознаване с новите пари. Макар че у нас те са доста популярно платежно средство и ги познават дори децата. Банката очаква да получи разрешение от ЕЦБ да преведе на български образователни брошури за външния вид на новите пари и за мерките за запазване на ценовата стабилност в страната.

Невена Мирчева

Франкфурт – София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *