Розоберът започна с 10 дни по-късно, стопани изоставят масивите си

Розоберът започна с десет дни по-късно, а очакваният среден добив е 300 килограма на декар. Изкупните цени на килограм розов цвят са между 1,50 лева и 1,80 лева. Петдесет стотинки на килограм получават розоберачите тази година.  Според прогнозите, от тазгодишната реколта ще се получи тон и половина розово масло в цялата страна.
Каква е картината в Карловско?    

Розоберът стратира в цялата Розова долина при изкупна цена  от 1.50 лв за килограм цвят. Това е с 30 стотинки повече от миналата година, когато суровината се изкупуваше за 1.20 лв и бе най-ниската от около десетина година насам. Розопроизводителите от Подбалкана ще плащат на берачите по 50 стотинки за килограм. Говори се, че между тях има уговорка да не се отклоняват от тази сума. Едва ли обаче тази уговорка ще остане в сила през цялата кампания, още от сега някои от розопроизводителите се опитват да привлекат работници като започват да дават бонуси. В Розино и Христо Даново вече са идвали посредници, които да пазарят работници за масивите на юг в Стремската долина с уговорката, че ще дават за килограм розов цвят толкова пари, колкото струва един хляб плюс закуска – баничка или сандвич. Дребни розопроизводители също наддават и стигат до 55 стотинки за килограм.
50 стотинки за килограм розов цвят при изкупна цена на суровината от 1.50 лв ни дава възможност да  си покрием производствените разходи и да остане минимална печалба, твърди председателката на земеделска кооперация “Добрила” Милена Радева. В момента розовият цвят изцъфтява постепенно и няма проблеми с работната ръка. Ако обаче времето се затопли постоянно и започне масов цъфтеж, тогава е възможно да не достигат работници.
Над 5500 са розовите градини в Карловска и Сопотската общини, в цялата страна те са около 34 хиляди декара. Размерът на площите с малодайна роза обаче трудно могат да бъдат уточнени – през последните десетина години бяха засадени много розови градини, но от известно време  част от масивите биват изоставени от стопаните си. От 340  декара край карловското село Каравелово например в добро състояние са  едва около 50 дка.  Почти напълно изоставени са розите край Песнопой, подобни гледки има в цялата Розова долина. Спадът на изкупната цена на суровината и липсата на работа ръка по прибирането й са основните проблеми. Една от най-важните причини за това е,  че над 12 хиляди дребни и средни розопроизводители все още не си получили директните плащания от Министерството на земеделието за 2009 и 2010 година. Затова след известно затишие тази година отново става актуална идеята да се създаде Закон за защита на розопроизводителите. Предложението бе подновено от Зара Клисурова, председател на  Клоновия съюз на производителите на етерични култури и масла. Миналия ден тя  е внесла официална покана до министъра на земеделието Мирослав Найденов, в която настоява за оздравителна политика за маслодайната роза и етеричните култури. Предлага се още държавата да осигури стабилна изкупна цена на розовия цвят за килограм, като се поиска субсидия от ЕС, която да допълва разликата от парите, които дават местните преработващи фирми до 2.00 лева за килограм розов цвят. Организацията на Зара Клисурова дори е предложила тази субсидия да се получава на четири транша през годината, които да съвпадат с практиките по обработването на розовите градини. Държавата би трябвало да поеме и плащането на акциза на горивата на селоскостопанските машини, които се използват при обработването на градините.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *