Розовото масло ще стане запазена българска марка

Източник: БГНЕС

Един от най-ценните символи на България – розовото масло ще бъде патентовано в Брюксел. Сдружение „Българско розово дружество“ е подготвило искане за патент на продукта, а до 14 септември в земеделското министерство ще се приемат евентуални възражения срещу предложението.

Ако няма такива, документът ще бъде изпратен в Брюксел и ще чакаме максимум година, за да получим европейска протекция за родното розово масло. След приключване на процедурата единствено продукт, произведен в България от розовия цвят до дестилацията на маслото, ще може да се нарича „българско розово масло“. Така ще се гарантира качеството и под това име няма да може да се продава продукт, произведен в Турция и Китай например, коментират производителите.

Българското розово масло се прави от цвят на Rosa damascena, без примеси на клонки, листа или неразтворени пъпки, пише в документите, които ще бъдат изпратени до Брюксел.

В него не трябва да има механични примеси като кал или камъни. Преработката на розовия цвят трябва да се прави в рамките на 10-15 часа след брането чрез водно-парна дестилация.

Водата, с която се прави дестилацията, трябва да е изследвана за качествата си в Регионалната здравна инспекция. Розовият цвят се смесва с вода в съотношение 1:4 до 1:5, за да се получи максимално добро качество на розовото масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *