Ройтерс: Новото българско правителство преразглежда оръжейни сделки

Закъсалата за пари България преразглежда сделки за купуване на военно оборудване на стойност стотици милиона евро и ще реши тяхното бъдеще до края на годината, заяви в интервю за агенция Ройтерс министърът на отбраната Николай Младенов.
Икономическата криза засегна сериозно най-бедната страна членка на ЕС, като прекрати продължаващия 12 години растеж и принуди правителството на десноцентристката партия ГЕРБ, спечелила изборите през юли, да съкрати държавните разходи, за да запази финансова стабилност, отбелязва агенцията.
Бившата комунистическа балканска страна се присъедини към НАТО през 2004 г. и оттогава поръча нови хеликоптери, транспортни самолети и военни машини, за да достигне стандартите на алианса.
37-годишният Младенов казва в интервю за Ройтерс, че министерството му води разговори с доставчици, за да прецени кои сделки могат да бъдат отложени или разсрочени. Той добавя, че много от тях не отговорят на нуждите на армията.
„Всички договори се разглеждат внимателно в светлината на нашите нужди и нашите финансови възможности“, казва той. „Харчим много пари, за да купуваме оборудване, което не можем да използваме там, където ни е най-необходимо – Афганистан“, отбелязва министърът.
Предишните две правителства поръчаха 18 хеликоптера в сделка на стойност 358 милиона евро с европейската компания EADS и възложиха на италианската Finmeccanica поръчка за пет транспортни самолета на стойност 91 милиона евро.
Досега България е получила 11 от хеликоптерите и два от транспортните самолети. Младенов казва, че министерството ще спре засега плановете за поръчка на нови кораби и изтребители заради икономическата криза.
Министърът посочва, че икономическата криза няма да принуди България да намали военното си присъствие в Афганистан, където има около 500 военни, но няма да й позволи за изпрати подкрепления. „Предвид икономическите възможности на България, нашето участие е доста добро, доста високо“, казва той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *