Ройтерс: Оманският фонд пише спасителен план за КТБ

Оманският фонд и други акционери в Корпоративна търговска банка (КТБ) търсят начин да стабилизират банката и се надяват до три месеца да бъде съставен осъществим план за това. Това пише агенция „Ройтерс“, позовавайки се на свой източник. От информацията става ясно, че финансовият министър Петър Чобанов е говорил с представители на фонда по темата, след като планът държавата да спаси банката се сблъска с критики от опозицията.

„Българите са се съгласили да работят с акционерите, за да се осигури работещ план, който да се осъществи в рамките на три месеца вместо варианта с национализация“, е разкрил източникът. „Ройтерс“ припомня, че Оманският фонд е потенциален ключов играч в банковата криза в България, тъй като притежава 30% от КТБ.

Това обаче не означава непременно, че Оман ще инвестира още средства в банката. Едно от предложенията е намаляване на дела на Цветан Василев (който чрез „Бромак“ има малко над 50% в КТБ) със средства от други международни инвеститори. Друг вариант е Управителният съвет на банката да се подсили с независими експерти. Фондът желае да помогне в стабилизирането на КТБ заради важната й роля в българската икономика, разкрива агенцията.

Оманският инвестиционен фонд плати 129 млн. долара през 2009-а за дела си в КТБ, като активите на целия фонд са около 13 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *