Рокада при Брекзит: Дейвис си тръгва, да влезе Рааб

Британската премиерка Тереза Мей благодари на министъра за излизането на Великобритания от Европейския съюз Дейвид Дейвис за работата му, след като той подаде оставка заради несъгласие с политиката й, предаде Франс прес. Не дълго след това настъпи и неочаквана рокада…В писмо до Дейвис Мей благодари за приноса му по „някои от най-важните закони от поколения насам“ и не е съгласна с мнението му за политиката, която правителството прие да подкрепи на среща в петък. В писмото си до премиерката министърът обясни оставката си, заявявайки, че „националният интерес изисква министър по въпросите на Брекзита, който вярва твърдо във вашия подход, а не само неохотно изпълнява задълженията си“.
„Общата насока на политиката ще ни постави в най-добрия случай в слаба преговорна позиция, а може би в такава, от която не можем да се измъкнем“, добавя министърът, цитиран от Ройтерс. Той отправя критики срещу решението на Мей да се придържа към европейски правила и разпоредби, предупреждавайки, че това ще отстъпи „контрола над големи части от икономиката ни на ЕС и със сигурност не ни връща контрола над законодателството ни“.
Оставката на Дейвис влиза в сила незабавно, подготвяната рокада – също. „Но продължаваме преговорите с Великобритания добронамерено и оставаме денонощно на разположение“ – заяви днес говорител на Европейската комисия. Той уточни, че вчера следобед председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей, в навечерието на обявяването на оставката на главния британски преговарящ Дейвид Дейвис.
Говорителят изрази увереност, че оставката на Дейвис няма да породи пречки за продължаването на преговорите и приключването им в предварително определените срокове. Търсим решение, благоприятно за всички, добави той. Говорителят отхвърли твърденията, че 27-те държави в ЕС не са единни в преговорите с Лондон.
Държавите от ЕС имат правото за удължат срока на преговорите. Доколкото знам, няма подобно искане досега, отбеляза говорителят.

Британският премиер Тереза Мей назначи днес Доминик Рааб на поста министър по въпросите на Брекзит, след като предшественикът му Дейвид Дейвис подаде оставка като протест срещу плановете на правителството за запазване на тесни търговски отношения с Европейския съюз, предаде Ройтерс.
„Кралицата с радост одобри назначението на Доминик Рааб за министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз“, съобщиха днес от офиса на Мей.
Досега Рааб беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление, припомня Ройтерс.
44-годишният Рааб става депутат през 2010 г. и е бил назначаван като заместник на няколко различни министерски поста. Преди да влезе в парламента, е работил в министерството на външните работи и Общността на нациите.
Рааб е евроскептик и активист за Брекзит преди референдума за членството на Великобритания в ЕС през 2016 г. Той учи право в Оксфорд и Кеймбридж и започва да работи за юридическата кантора „Линклейтърс“, където се занимава с финансови казуси, международни съдебни спорове и конкурентно право.
Наскоро той беше държавен министър за жилищното строителство – важен пост, който получи след опустошителния пожар във високата жилищна сграда в Лондон „Гренфел Тауър“, в който загинаха 71 души. Преди това Рааб е бил държавен министър на правосъдието и за гражданските свободи.
През юни Раб каза за сп. „Хаус“, че застъпниците на Брекзит в парламента трябва да демонстрират по-голяма гъвкавост по отношение на окончателното споразумение с Брюксел: „Мисля, че, ако сме верни на обещанията си, дадени в нашия манифест, и на мандата, даден ни от референдума, който включваше да си върнем контрола върху нашите граници, закони и пари, мисля, че ние, които сме за Брекзит, трябва да сме гъвкави относно пътя, който ще ни изведе дотам“.
Рааб е автор и съавтор на няколко книги. Първата, публикувана през 2009 г., е посветена на защитата на човешките права и гражданските свободи.
По-рано тази година секретарката на Рааб беше отстранена от работа и срещу нея започва разследване след като беше обвинена, че е предлагала платен секс на по-възрастни мъже. Секретарката каза пред работещ под прикритие репортер на в. „Мирър“, че знае за всяко движение на министър Рааб и е уреждала всичките му срещи. Служителката на Рааб разкри, че за обяд той неизменно яде сандвич от франзела с пиле, бекон и салата Цезар и купичка с плодове и пие смути.
Рааб има черен колан по карате, пише на личния му сайт, посочва Ройтерс.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *