Рокади в нефтения сектор: BP и Rosneft

Това идва след закупуването на TNK-BP от руския колос Rosneft, като BP иска да върне на акционерите финансите, които бяха влети преди време в смесеното британо-руско предприятие. Официалното становище на британците е, че „се очаква връщането на сума, еквивалентна на стойността на първоначалните инвестиции в TNK-BP”.
След преговори вчера, BP увеличи дела си в Rosneft, откупувайки още 5,7% от държавния холдинг Rosneftgaz. Така държавното участие в предприятието спадна от 75,16% на 69,5%. Общото участие на британците пък е 19,8%.
В момента Rosneft е същинска империя, която се шири от руския Далечен изток до Венецуела. Новата компания, създадена вчера след рокадите, ще осигурява работа на 218 хиляди души и ще отговаря за 5% от общата обработка на гориво в света. Служителите ѝ са повече от тези на други гиганти в сектора – Exxon Mobil и Shell, взето заедно, уточнява агенция „Блумбърг“.
През октомври миналата година BP реши да продаде обратно 50%-овия си дял в TNK-BP на Rosneft, като цената бе 17,1 милиарда долара в пари кеш и акции. Това обтегна финансовото състояние на Rosneft и принуди корпорацията да вземе 31 милиарда долара в заеми.
Първоначалните инвестиции на BP в TNK-BP датират още от 2003 година. Според говорителите на петролния гигант, програмата за изкупуване на акции ще продължи между 12 и 18 месеца, уточнява „Би Би Си“. „През 2003 година инвестирахме близо 8 милиарда долара в TNK-BP и основаването на предприятието“, изтъкнаха от BP. “За последното десетилетие получихме общо 19 милиарда долара дивиденти от смесената инициатива“.
Финансовият успех на BP във въпросното смесено предприятие обаче често бе съпътстван от проблеми с партньорите и с руската държава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *