Ромпой: Евросъюзът може да действа решително по важните въпроси

Кратките срокове, в които беше договорен единният банков надзор според председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой доказва, че евросъюзът може да действа решително по важните въпроси. В очакване на формалното одобрение на Европейския парламент за надзора европейските лидери вече гледат към следващите стъпки, обяви Ромпой.
За да може единният надзорен механизъм да е ефективен, тази нощ ние решихме, че когато той заработи, ще ни е нужен и единен оздравителен механизъм със съответните правомощия, който да гарантира, че всяка банка в участващите страни-членки може да бъде оздравена с подходящите инструменти.
Председателят на еврокомисията Жозе Барозу обясни ползата от подобен механизъм:
Това ще означава, че данъкоплатците няма да трябва да поемат разходите за оздравяване на банки в бъдеще и че секторът ще плаща за решаването на собствените си проблеми. Барозу добави, че през 2013 Европейската комисия ще направи предложение за подобен механизъм, както и за обща схема за гарантиране на депозитите.
Целта ни е да укрепим общия валутен съюз, запазвайки целостта на евросъюза, увериха Ромпой и Барозу. След първия ден на Европейския съвет никой не използва изрази като „Европа на две скорости“. В приетите от него заключения обаче е предвидена възможност страните от еврозоната и европейските институции да сключват помежду си споразумение за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж. За тях ще се осигури и финансов капацитет или отделен бюджет. Темата ще се обсъжда в детайли през юни догодина.
Друг текст от заключенията предвижда страните от еврозоната да приемат процедура за своите отделни срещи на върха. Паралелно ще се търси и формула как националните им парламенти да участват заедно с ЕП във вземането на решения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *