Ромски барон има пропуск за парламента, помагал на ГЕРБ при изборите

Костинбродският бизнесмен бе арестуван за подбудителство към убийствата на шефа на шефа на Върховното ромско мешере Христо Върбанов, лидера на „Евророма“ Цветелин Кънчев и прокурора от ВКП Олег Янев.
Вчера в. „Труд“ писа, че Любо Къдравия е имал пропуск за последните три парламента. Според депутати той се сдобил с карта за достъп в настоящото 41-во Народно събрание, тъй като бил сътрудник в комисията по правата на човека, оглавявана от депутата от десницата Йордан Бакалов. Избирането му за съветник обаче станало след ходатайство от бившия зам.-шеф на Народното събрание Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Иванов го препоръчал на колегата си от СДС, тъй като ромът активно помагал на ГЕРБ в предизборната им кампания през 2009 г.
Бакалов направил искане до главния секретар на НС Иван Славчов да се издаде пропуск на Любомир Илиев. В писмото изрично било посочено, че това е по предложение на Лъчезар Иванов.
През 2010 г. се оказа, че лидерпът на „Килърите“ – Сумиста също е бил съветник в Народното събрание. След избухването на скандала със Сумиста обаче, Бакалов изпратил писмо до Славчов и поискал да се отнеме картата на Илиев.
„Тезата за свободен достъп до парламента е твърде обобщаваща.  Заради Сумиста бе създаден нарочен регистър на сайта на НС, където се вписват сътрудниците на депутатите. Всеки народен представител носи отговорност за хората, на които се е доверил и които го съветват. Няма как Любо Къдравия да почука на моята врата“, категорична бе днес пред bTV Цачева.
“Този човек не го познавах. Първият ми личен контакт с него беше, когато му отнех пропуска”, категоричен е и Йордан Бакалов.
Илиев, който в момента е в ареста, е имал достъп и в предишното 40-ото народно събрание, когато управляваше тройната коалиция. В интервю пред сп. “Тема” преди 5-6 г. Къдравия твърди, че е съветник в транспортната комисия, оглавявана тогава от Йордан Мирчев от НДСВ.“Никакъв съветник не ми е бил. Имаше пропуск за НС, но не знам по чие предложение му е бил издаден”, коментира Мирчев.
Илиев не е присъствал на нито едно заседание на комисията. Ексдепутатът каза обаче, че е виждал рома в кулоарите на парламента в компанията на министри и депутати от различни парламентарни групи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *