„Ромфарм“ придоби дял и в „Софарма“

След като излязоха от общия си медиен бизнес, Любомир Павлов и Огнян Донев вече не са съдружници в „Софарма“, тъй като Павлов продаде участието си

©ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Най-активният купувач през последната година – „Ромфарм компани“, направи поредната си сделка за милиони. След като придоби два огромни портфейла със земеделска земя, сега малко известната група (виж карето) направи портфейлна инвестиция в най-голямата фармацевтична компания на фондова борса в София – „Софарма“. Тя е изкупила дела на Любомир Павлов (бивш партньор на акционера в „Софарма“ Огнян Донев в издателския бизнес) и вече притежава 13.5% от „Софарма“ в сделка за 36 млн. лв.

Покупката слага началото на нова инвестиционна фаза за „Ромфарм“. Последните две години тя отдели по различни оценки близо 200 млн. лв. за закупуването на земеделска земя в страната и вече е най-големият частен собственик с малко под 1 млн. дка.

Сделката може да се определи и като нова линия в развитието на „Софарма“, чиито акции последните години бяха потискани от атаките срещу един от ключовите акционери и председател на съвета на директорите на компанията, Огнян Донев, който заедно с продавача на пакета доскоро бе сред издателите на вестниците „24 часа“ и „Труд“.

„Много се радвам, че колеги от бранша оценяват като добра инвестицията в нашата компания. Освен като акционери се надявам, че ще можем да намерим синергия между двете компании и сътрудничество на пазарите ни“, коментира пред „Капитал“ Донев.

„Искам да насоча интереса си към Франция, защото там икономическата обстановка е по-добра и възвращаемостта е по-бърза“, поясни мотива за сделката продавачът Любомир Павлов.

Представители на купувача не бяха открити за коментар. Според близки до сделката източници инвестицията е портфейлна и не става въпрос за конкурентно изкупуване. Единственият пряк ефект в бъдеще може да дойде по линия на увеличаване на износа на „Софарма“ към разработения от „Ромфарм“ пазар в Русия и бившите републики.

Кой излиза

Според данните от седмичния бюлетин на Централния депозитар „Ромфарм компани“ е изкупила дела от малко над 9% на „Финансова консултантска компания“. Последното дружество е еднолична собственост на Любомир Павлов, който заедно с Огнян Донев купи издателството на вестниците „24 часа“ и „Труд“ от германската WAZ в края на 2010 г. Сделката бе последвана от акционерни битки, медийни нападки, прокурорски разследвания и натиск над „Софарма“, Донев и Павлов, които в крайна сметка приключиха с пълна смяна на собствеността над медийната група и излизането на двамата от бизнеса. Финално издателският бизнес беше придобит тази пролет от дружеството „Про нюз България“, където номинално собственик е бившият главен редактор на „24 часа“ Венелина Гочева.

Павлов започна да разпродава дела си в „Софарма“ малко след натиска над него и партньора му в издателския бизнес с участието на прокуратурата миналото лято. През есента на миналата година и началото на тази „Финансова консултантска компания“ намали участието си във фармацевтичната компания от 16.25% на 9.65%. През януари тази година например продаде малко над 4 млн. акции (около 3% от капитала й) на „Донев инвестмънтс холдинг“ на цени между 2.05 и 2.01 лв. за акция. Сега продава остатъчния си дял в „Софарма“ на средна цена около 3.25 лв. за акция.

И кой влиза

Оттеглянето на Павлов дава възможност за същественото разширяване на вече богатия инвестиционен портфейл на „Ромфарм“. Засега по всичко личи, че инвестицията е портфейлна, но не пречи в даден момент групата да увеличи амбициите си предвид размаха на вложенията й до момента.

Освен с фармация последните години „Ромфарм“ се занимава активно и с инвестиции в земеделска земя. Първоначално финансира покупките на три свързани с нея компании – „Ставен“, С.И.Г. и „Росагрофонд“. След което обаче започна да изкупува огромни портфейли земя и големи фондове за земя директно през „Ромфарм компани“. Последните и многомилионни сделки в тази сфера са придобиването на близо 180 хил. дка от ликвидиращия се фонд за земя „Еларг“ за 90 млн. лв. и покупката преди месец на фонда за земя „Серес“, който има в портфейла си още около 186 хил. дка. Всъщност след тези сделки групата на „Ромфарм“ е най-големият частен собственик на земеделска земя в България. По информация от пазара портфейлът и вече е в рамките на 850-900 хил. дка.

Дотук само земеделските инвестиции на „Ромфарм“ през последните години може да се оценят на около 200 млн. лв. За 9-процентовия дял в „Софарма“ пък „Ромфарм“ плати миналата седмица още 36 млн. лв. Преди това компанията е изкупила на дребно още 4.5% и така в момента е сред трите най-големи акционера в „Софарма“ с 13.5% от капитала й. „Донев инвестмънтс холдинг“ притежава 26%, а „Телекомплект инвест“ притежава около 21% от регистрирания капитал според данните от последното общо събрание на „Софарма“. Други големи акционери са пенсионните фондове на „Доверие“, „Алианц“ и Ай Ен Джи.

Покупката на „Ромфарм“ идва в момент, в който акциите на „Софарма“ започнаха да възстановяват отчасти загубената си стойност последните близо три години. От началото на годината книжата на дружеството са поскъпнали с 38% на Българската фондова борса. Те се търгуват и на пазара във Варшава, където последната година са поскъпнали с близо 89%, като основна част от ръста е от последните дни на август малко преди сделката на „Ромфарм“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *