”Росатом”: Ако отлагате АЕЦ ”Белене”, ще се откажем

Той участва в международния форум на доставчиците на оборудване за атомната енергетика „Атомекс – Европа 2011“ в Прага, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
„Убедени сме, че проектът е рентабилен и перспективен, затова сме готови да влагаме пари в него. Само че ние сме готови да влагаме пари, докато проектът е рентабилен. Колкото повече време минава, толкова по-голяма става вероятността рентабилността да стане недостатъчна“, допълни Кириенко за строителството на атомната централа, в което от 2008 година се занимава дъщерната компания на „Росатом“ – „Атомстройекспорт“.
По думите му по-рано българският проект е изпреварвал други с няколко години, но сега „този запас“ е стопен. „Ако решението продължи да се отлага, то може да настъпи момент, когато икономическата ефективност на проекта вече няма да бъде толкова очевидна“, подчерта той.
Цитиран от РИА Новости, Кириенко посочи на същия форум, че руското предложение за финансиране на проекта за АЕЦ „Белене“ остава в сила. „Централата може да бъде построена много бързо, тъй като почти всичко е готово. Важно е, че разходите (за оборудване) са направени по старите цени. Централата е определено по-евтина, отколкото по-новите проекти. Затова сме готови да инвестираме в проекта свои средства – толкова, колкото определи за необходимо правителството на България – 100%, 51%, 49%. Затова мисля, че предложението ни е уникално. То не може да не бъде уникално – строеж в такива срокове и при такова финансиране. България иска ние да финансираме изцяло станцията, а за България да останат 51 на сто“, допълни той. По думите му сега „Росатом“ изготвят предложение, което ще позволи това да стане.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *