„Росатом“ достави голяма партида германий–76 за международния научен проект LEGEND

Росатом пристъпи към изпълнение на договора между „В/О Изотоп“ и Техническия университет в Мюнхен, според който в Германия беше доставена голяма партида германий–76, произведен в град Зеленогорск от „Електрохимически завод“ (ЕХЗ), който е част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ.

Изотопът е предназначен за съвместния международен научен проект LEGEND (Large Enriched Germanium Experiment for Neutrinoless ββ), който изследва свойствата на елементарната частица неутрино. Учените смятат, че регистрирането на безнеутринен двоен бета-разпад на атомното ядро ще се превърне в съществено откритие в модерната физика и поредна важна стъпка към разбирането на основните свойства на материята.

LEGEND бе създаден чрез обединяването на два големи международни научни проекта – европейския GERDA и северноамериканския Majorana, които са изследвали безнeутринния двоен бета-разпад с помощта на детектори, изработени от германий-76, произведен в ЕХЗ (в завода веществото е обогатено до нужната степен на изотопна чистота в газови центрофуги). Към новия проект се присъединяват и други научни групи, занимаващи се с подобни експерименти и днес това сътрудничество включва повече от 50 научно-изследователски организации от целия свят, 30 от които са руски.

Обединението на научните проекти позволява на учените да консолидират както резултатите от проучванията, така и финансовите ресурси. Специфично за този тип проекти е необходимостта от големи количества изотопни продукти. Според учените, за целите на LEGEND е възможно да се използват повече от 1000 кг германий-76.

„Повече от 10 години „Росатом“ доставя стабилни изотопи за проекти, изследващи свойствата на неутриното, като последният договор бе спечелен в рамките на международен конкурентен търг. „Електрохимически завод“ успява безупречно да изпълнява изискванията на нашия чуждестранен възложител. За много кратък срок заводът изработи голяма партида от изотопни продукти с тегло над 20 кг“, отбеляза генералният директор на „В/О Изотоп“ Рустам Рахматулин.

Благодарение на дългогодишното си участие в проекти за изследване на свойствата на неутриното, предприятията на „Росатом“ не само усъвършенстваха производството на необходимите изотопни продукти, но и намериха решения на редица нестандартни задачи, свързани с износа. Разработени са сложни логистични схеми за доставките от Сибир до Европа. Междинното съхранение на продуктите е организирано в подземно хранилище в специално изработен защитен саркофаг, който предпазва изотопите от космическа радиация. В допълнение, специалистите от ЕХЗ са създали специален транспортен контейнер, който изпълнява същите функции както и подземният саркофаг.

Освен германий-76 за LEGEND, „Електрохимически завод“ произвежда молибден-100 за друг голям проект, който проучва свойствата на неутриното – AMORE (Южна Корея).

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, е глобален лидер в производството на стабилни изотопи с 40% дял на световния пазар. Само „Електрохимически завод“ в Зеленогорск произвежда 107 стабилни изотопа на 21 химични елемента. Предприятието развива и своите уникални компетенции в обогатяването на радиоактивни изотопи в газови центрофуги.

 

Бранимир ПЕТРОВСКИ 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *