„Росатом“ започва да строи вятърни централи

Руската държавна корпорация „Росатом“ избра „Газпромбанк“ за доставчик на финансови услуги като организатор на финансирането и кредитор на проекта на корпорацията за строителство на ветропаркове.

„Росатом“, чрез своята дъщерна структура АО „ВетроОГК“, реализира мащабна инвестиционна програма за развитието на възобновяеми енергийни източници в Русия на основа на вятърната енергия. Корпорацията планира да разгърне производство на компоненти за вятърни електроцентрали на базата на дъщерни предприятия на „Росатом“ заедно с холандския си партньор Lagerwey. През 2018-2020 г. „ВетроОГК“ планира да построи на територията на Република Адигея и Краснодарския край вятърни електроцентрали с обща мощност 610 мегавата, избрани след конкурс за проекти за възобновяеми енергийни източници.

„Изборът на банка партньор за финансиране на проекта за създаване на вятърни електроцентрали е важен етап при реализиране на стратегията на „Росатом“, насочена към създаване в Русия на нов за страната отрасъл – вятърната енергетика. Реализирането на този мащабен проект, който предполага локализиране на производството на вятърни установки, ще създаде необходим старт както за по-нататъшно развитие на нисковъглеродната енергетика в Русия, така и ще позволи да излезем на международния пазар с нови проекти“, заяви първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

„Газпромбанк“ традиционно е един от основните финансови партньори на ядрената индустрия. Сътрудничеството на банката с „Росатом“ ще продължи и в новото за корпорацията бизнес направление – вятърната енергетика. В периода 2017-2020 г. на „ВетроОГК“ ще бъдат отпуснати средства на обща стойност 64,6 млрд. рубли (около 1,1 млрд. евро). „Газпромбанк“ първа от руските банки започна финансирането на възобновяемата енергетика в рамките на договори за предоставяне на мощност. Банката е изградила надеждни партньорски отношения с пионерите на руската слънчева енергетика, а сега получи възможност да застане начело на абсолютно нов отрасъл за Русия, какъвто се явява вятърната енергетика“, коментира Алексей Белоус, първи вицепрезидент и началник отдел в департамента за проектно и структурно финансиране на „Газпромбанк“.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *