Росатом започва 3D печат на клапани за изкуствена белодробна вентилация

„Русатом-Адитивни технологии“ („РусАт”), част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, е произвела прототипи и е готова да започне ЗD печат на клапани Вентури, които се използват в апарати за изкуствена белодробна вентилация. Необходимостта от тях се е увеличила многократно заради пандемията от коронавирус. Производствените мощности на „РусАТ” позволяват изработката на около 300 продукта седмично. При производството се използва биосъвместим полимер, а процесът не изисква допълнителна преработка.
Клапаните Вентури се използват заедно с аерозолни маски за дозирана кислородна терапия и осигуряват намалени концентрации на подавания кислород. Те са проектирани за употреба в продължение на няколко часа и изискват подмяна, което означава, че по същество са консумативи. Много държави се сблъскаха с недостига им, който в някои случаи се решава чрез ЗD печат на продуктите.
„Предприятията от руската атомна промишленост мобилизират възможностите си за борба с пандемията от коронавирус. Всички компании на „Росатом“, специализирани в сферата на медицината и медицинското оборудване, търсят производствени и интелектуални възможности за бързо преориентиране към производството на оборудване и консумативи, от които медиците се нуждаят, за да се борят с коронавируса. Изпратихме информация за възможностите за производство на клапаните Вентури до Министерството
на здравеопазването на Русия, Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната и Роспотребнадзор. Ако е необходимо, производството може да започне в близко бъдеще“, обяви Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом“.
Михаил Турундаев, генерален директор на „РусАТ“, подчерта: „Нашата компания, като индустриален интегратор на „Росатом” в областта на адитивните технологии, проучи възможността за ЗD печат на клапаните за апарати за изкуствена белодробна вентилация, изготви прототипи и е готова да започне производството им за доставка в лечебни заведения. Освен клапаните, с помощта на ЗD печат могат да се произвеждат дихателни
маски, респиратори и други медицински изделия“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *