“Росатом“: Не спирайте проекта “Белене“

Русия ще участва като инвеститор в “Белене“ не на всяка цена, а на адекватна цена. Това съобщи пред БНТ говорителят на държавната корпорация “Росатом“. Част от нея е и компанията “Атомстройекспорт“, изпълнител на проекта “Белене“. От “Росатом“ и “Атомстройекспорт“ предупредиха, че ако сега изграждането на централата спре, то проектът ще се оскъпи.
Решението Русия да участва в проекта «Белене” като инвеститор не е политически, а икономически мотивирано. Русия ще инвестира в централата на адекватна цена, но не и на всяка цена. Това коментира пред БНТ говорителят на “Росатом“ Сергей Новиков. Според него в момента топката е в полето на България, от която се очаква да определи условията – какви дялове ще бъдат предложени за продан, по какви цени.
На семинар в Москва, посветен на атомната промишленост, Новиков коментира, че в България в момента има смяна на политическите акценти – докато предишният енергиен министър Петър Димитров не предлагаше дял, защото се страхуваше от опозицията, то сега именно бившата опозиция предлага дял на Русия, заяви представителят на “Росатом“.
В Русия смятат “Белене“ за изгодна, защото според прогнозите на Балканите ще има дефицит от електроенергия. Ако България обаче се откаже от “Белене“, то ще бъде много трудно проектът да бъде възобновен по-късно. Според Новиков страната ни вече е получила разрешение от Евросъюза за “Белене“, плаща на консултант, а и сега още могат да се сключват договори за оборудването по цени от преди кризата. Ако има пауза в строителството – проектът ще се оскъпи. Това е и една от причините “Атомстройекспорт“ да не спира работа на площадката в Белене като сама финансира дейността си. Новиков призова българските власти по-бързо да намерят нови инвеститори, но смята, че с оттеглянето на РВЕ от “Белене“ ситуацията не е критична.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *