Росатом подкрепи кандидатурата на Екатеринбург за „EКСПО 2025“

Росатом – една от най-влиятелните икономически корпораци в страната, подписа с организационният комитет за кандидатурата на Екатеринбург за домакинство на „ЕКСПО 2025“ .

Документът бе парафиран от президента на „Русатом – Международна мрежа“ Александър Мертен, генералният директор на комитета Светлана Сагайдак и ръководителят на Фонд „ЕКСПО 2025“ Артур Волошин.
„Радваме се, че станахме партньори на такъв значим за Русия проект като „ЕКСПО 2025“. Самата идея на изложението – иновации за щастливо бъдеще, напълно съответства на мисията на „Росатом“. Нашата компания е не само световен лидер в областта на атомната енергетика, но и лидер в областта на съвременните технологии. Освен това в „Росатом“ активно работим над
технологиите на бъдещето. Това са и реакторите на бързи неутрони и затвореният горивен цикъл, и модерните цифрови технологии и много други. Именно атомната енергетика, заедно с възобновяемите енергийни източници, които „Росатом“ също развива, могат да осигурят екологично чиста електроенергия за бъдещите поколения“, отбеляза Мертен.
„Разглеждаме световното изложение като мощен тласък за развитието на икономическите връзки и новите възможности за сътрудничество за руските и чуждестранните компании. Именно Екатеринбург, като един от най-големите индустриални центрове в Русия, подхожда най-добре за провеждането на толкова мащабно и значимо събитие. Ние подкрепяме провеждането на „ЕКСПО 2025“ в Екатеринбург. Той отговаря не само на нашите корпоративни интереси, но и на интересите на страната като цяло“, подчертават от „Росатом“.
„За нас сътрудничеството с „Росатом“ е особено важно. Компанията заема лидерско място на световните пазари за атомни технологии и реализира проекти в 42 държави в света и развива нови бизнес направления – ядрена медицина, ветроенергетика, адитивни технологии (3D), лазери, роботика, суперкомпютри и т.н. Уверена съм, че благодарение на подкрепата на „Росатом“, шансовете ни за
победа значително нарастват“, коментира Светлана Сагайдак.
Световното изложение „ЕКСПО 2025“ ще се проведе от 2 май до 2 ноември 2025 г. Ако кандидатурата на Екатеринбург победи, изложението за пръв път ще се проведе в Русия. Темата на руската кандидатура е: „Променяме света – иновации и по-добър живот за бъдещите поколения“. Заедно с Екатеринбург за право на провеждане на изложението кандидатстват още Баку, Париж и Осака.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *