„Роснефт“ ще стане най-големият публично търгуван производител на нефт в света

Решението на борда означава край на партньорството между BP и групата руски олигарси, които досега държаха по 50% от акциите на консорциума TNK-BP. Подготвяната сделка ще направи BP партньор с „Роснефт“, подкрепяния от Кремъл енергиен гигант, който е може би най-мощна компания в Русия.
Бордът на директорите е дал на мениджмънта „силна подкрепа“, за да договори продажбата на дела в TNK-BP, като се очаква „Роснефт“ да плати част от цената кеш, а друга – със свои акции.
Участието на BP в джойнт венчъра донесе само проблеми на компанията. Някои наблюдатели обаче смятат, че новият партньор на британската компания (бившата „Бритиш петролиъм“) може се окаже също толкова проблематичен. Оглавяваната от Игор Сечин, близък съюзник на президента Владимир Путин, „Роснефт“ е изцяло под контрола на руската държава, което кара наблюдатели да си задават въпроса дали BP ще има думата в корпоративното управление.
BP ще получи между 11 млрд. и 13 млрд. долара в брой, както и дял между 15 и 20 на сто в „Роснефт“, чиянто стойност ще варира между 11 млрд. и 14.7 млрд. долара (изчислението е на базата на сегашната пазарна капитализация на „Роснефт“ от 73.4 млрд. долара, пише Financial Times, като се позовава на свой вътрешен източник. По този начин BP ще се превърна във втория най-голям акционер в „Роснефт“ след руската държава.
По-рано тази седмица се разбра, че „Роснефт“ е пред покупка на останалите 50 процента от TNK-BP,  които са собственост на няколко руски олигарси, обединени в консорциума AAR. Вече има подписано предварително споразумение за продажбата на дела, като „Роснефт“ ще плати 28 млрд. долара.
Поглъщането на цялата TNK-BP ще превърне „Роснефт“ в най-голямата публично търгувана петролна компания в света, с производство на 4.5 милиона барела петрол на ден, което е повече от досегашния лидер в света – американската ExxonMobil, посочва Financial Times.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *