Рубини: Светът не може да избегне рецесията

Водещите световни икономики се заеха заедно да овладяват дълговите кризи. ЕЦБ започна решителна намеса на пазарите.
Всички шансове да бъде предотвратена тежка рецесия пък ще изискват от САЩ, Великобритания и Германия „да въведат нови краткосрочни фискални стимули, обвързвайки се със средносрочни бюджетни икономии“, отбелязва Нуриел Рубини в публикация в днешния в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.
Рубини е известен като един от малкото икономисти, които предсказаха спукването на балона на пазара на недвижими имоти и последвалия икономически спад.
Централните банки трябва да продължат да инжектират пари в икономиките, а Европейската централна банка (ЕЦБ) – да понижи водещата си лихва до нулево равнище и да изкупува италиански и испански облигации, за да се предотврати сривът на двете страни, посочва той. „Не може да се предотврати настъпването на нова рецесия. Може обаче да се избегне втора депресия. Това е достатъчна причина за бързи и целенасочени действия“, пише Рубини.
По-рано ЕЦБ обяви, че ще започне да купува италиански и испански облигации, които неглижираше преди, а пазарите реагираха бурно и противоречиво на новината. Банката днес е изкупила облигации за 5 млрд евро.Страните от Г-20 също обявиха, че се готови да действат съгласувано за стабилизирането на финансовите пазари и в защита на растежа.
Икономистът определя като „неправилно“ понижаването на кредитния рейтинг  на САЩ от Стандард енд Пуърс (Standard and Poor’s), очаквайки то да доведе до парадокс.  „Държавните облигации на САЩ вероятно ще останат най-слабо отблъскващите сигурни активи в света“, ще поскъпват, а лихвата по тях ще се понижава, прогнозира експертът. Още днес тази прогноза на Рубини се потвърди при електронната търговия в Ню Йорк, където бондовете отбелязаха повишение. Според анализатори обаче това е нормално, тъй като в пазара се влиза при слухове, а се излиза при новини.
Икономическите данни в света почти навсякъде са негативни, отбелязва икономистът, известен с апокалиптичните си прогнози. „Водещите показатели за световното производство отчитат силно забавяне – както в нововъзникващи икономики като Китай, Индия и Бразилия, така и в насочени към износа или богати на суровини страни като Германия и Австралия“, отбелязва той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *