Рублата – световна валута, иска Кремъл

Руският президент Дмитрий Медведев поиска приемането на рублата за световна резервна валута по време на срещата на Г-8 през юли, съобщи Ройтерс.
„Нямаме предвид зачеркване на договореностите от Бретън Уудс или да създаваме нещо ново в рамките на един ден, но трябва да мислим и за това как да направим финансовата система по-справедлива“, заявява Медведев. Неговата идея е да се премахне американският долар от позицията на световна резервна валута.
Подобни предложения, бяха изказани по време на срещата на Г-20 в Лондон през март, като китайските представители също заявиха претенции относно международните финансови и икономически принципи. Призивите за преразглеждане на валутните отношения имат за цел да изкарат световните икономики по-силни от кризата, смята Медведев.
Настоящото статукво на американския долар като единствена резервна валута, кара редица анализатори и коментатори да критикуват системата. В условията на криза въпросът за водеща световна валута търпи развитие, смятат критиците на настоящата система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *