Румен Гълъбинов: Икономическият ръст не бива да е самоцел

Икономическият ръст не бива да е самоцел. За да бъде постигнат трябва да се направят както стъпки, които бързо носят добавена стойност, така и такива, които имат дългосрочен ефект“, каза в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air финансистът Румен Гълъбинов.

„Очевидно в сметките за приходите и разходите се залага на магическото число 1q8, както впрочем и в Германия, но не считам, че паралелът е удачен. В разчетите ясно се посочва, че приходната част на бюджета ще разчита основно на постъпленията от ДДС и акцизи. Това обаче няма как да стане, ако не се предприемат реални мерки за борбата с контрабандата и ДДС-измамите“, обясни експертът.

Корпоративните данъци са едва на четвърто място по събираемост, допълни той. „И проблемът тук не е в ставките, те не бива да се променят. Нужно е фирмите да бъдат стимулирани да правят и отчитат повече печалби“, добави Гълъбинов.

Според него Европейският съюз няма накъде повече да се бави във възстановяването си. „Все по-силно се лобира за общите еврооблигации. Все повече се говори че общността може да спечели само, ако интегрира всички държави на Стария континент“, посочи икономистът и допълни, че от тази гледна точка е жизнено важно всички страни-членки да подобряват конкурентоспособността си.

„В този ред на мисли е похвално, че 20 млн. лева от бюджета ни са предвидени за иновации. 100 млн. лева ще отидат и за образование. Проблемът е, че са необходими не само пари. Най-после бизнесът и обучението на подрастващите трябва да бъдат интегрирани“, добави Гълъбинов.

Той посочи още, че оценява куража на кабинета да взима заеми, но на този етап това не е донесло нужните облаги за хората и реално никой не е усетил подобрение на жизнения си стандарт. „Предполагам, че ще се наложи нов заем през лятото, когато някои структуроопределящи сектори, като селското стопанство, ще имат нужда от подкрепа. Ще използвам повода и да подчертая, че е крайно време Българската банка за развитие да се включи по-активно в процеса по усвояването на ресурси от различни програми, защото очевидно само с Държавен фонд земеделие, няма да се получи“, допълни икономистът.

Според него България може да научи много от опита на Сърбия и Македония с привличането на чужди инвестиции.

Относно заложената в бюджета инфлация за 2014 г., Гълъбинов изрази съмнения, че тя ще е толкова „ниска“. „Очаквам, че ще бъде минимум 2.8% и и поради тази причина е добре да бъдем подготвени това да е последната година с висока инфлация, ако искаме в края на мандата на това правителство, ако издържи до край, да кандидатстваме за прием в еврозоната“, уточни експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *