Инвеститор има интерес за АЕЦ „Белене“

Инвеститор за АЕЦ „Белене“ в момента има, е мнението на бившия министър на икономиката от правителствното на Сергей Станишев Румен Овчаров. Но не спомена повече подробности.„Аз не мога да кажа, кой е той/инвеститора/. Нямам това право. Това трябва да каже министърът на енергетиката“, каза още Овчаров, който се обяви за вдигане на мораториума за строителството на АЕЦ „Белене“ от сегашното Народно събрание. През последните шест месеца Томислав Дончев, Борисов и Теменужка Петрова твърдят, че търсят инвеститор, сега нека да кажат какво се случва, каза още бившият икономически министър.

Проектът за АЕЦ „Белене“ принадлежи към трето поколение на най-често използваните ядрени реактори по света – реактори с вода под налягане. Това е еволюционен проект, който използва най-доброто от натрупания десетилетен опит в проектирането и експлоатацията на леководни реактори и го съчетава с най-съвременни технически решения и уникални нововъведения. В реакторната установка на проекта за АЕЦ „Белене” се използва реактор с вода под налягане с четири циркулационни кръга. Номиналната топлинна мощност е 3010 MW, а нетната полезна мощност – 1011 MW. Процесът на презареждане на горивото трае 14 дена, а плановият годишен ремонт е редуциран и трае между 20 и 50 дена в зависимост от обема на текущите ремонтни дейности.

Преди десетина дни Овчаров, който беше обвинен за безстопанственост в размер на 193 млн. евро по делото „Белене“, коментира, че щетите за България по проекта „Белене“ настъпват след спирането му. Виновни са тези, които спряха проекта, категоричен беше той. Бившият енергиен министър допълни, че щетите не идват от това, че три правителства са работили по него, или от това, че няколко министри са изпълнявали постановления за реализацията му. Според Овчаров въпросът е кога прокуратурата ще разследва кой и защо е спрял проекта.

През миналия месец депутатите в парламента създадоха временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ за периода от 2006 г. до края на месец септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна. Комисията е от 20 народни представители от всички групи, но досега няма известни данни за това до какъв етап е стигнала парламентарната проверка.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *