Румен Овчаров: Развитието на пазара на природен газ в Европа е неизбежно

В дългосрочен план консумацията и развитието на пазара на природен газ в Европа като цяло е неизбежно, заяви Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката, днес по време на кръгла маса на енергийни експерти в София „Развитието на газовите проекти на Балканите“, организирана с медийното домакинство на ТАСС и БТА.Европа ще има нужда от природен газ, категоричен е Овчаров. Става ясно, че ВЕИ не са решение на въпроса – могат да подпомогнат решението, но не са достатъчни сами по себе си, коментира той.  Въглищните централи в България осигуряват около 44-45 процента от електропроизводството в страната, но плащат по 20 евро на тон въглеродни емисии, което удвоява цената на електроенергията, даде пример той.
Очевидно въглищните централи нямат бъдеще. От тази гледна точка за държави като България друга перспектива, освен електроенергия от газ и ядрена енергетика на практика няма, смята Овчаров.
Не бих противопоставял възобновяемите енергийни източници на развитието на конвенционалните, те трябва да вървят заедно и да се допълват, коментира той.
Според него реализацията на Турски поток вече не е въпрос на чисто икономическа изгода, може да се окаже, че просто няма да имаме откъде да доставяме природен газ.
Според Овчаров една от причините да загубим „Южен поток“ е била, че всички противници на проекта са били консолидирани, докато всички привърженици са се опитвали да си играят всеки своята роля.
Димитър Щерев, старши експерт в „Булгартрансгаз“, коментира, че според прогнози на енергийни организации към 2025 -2030 г. ще се натрупа количество от 60-70 милиарда куб. м., които трябва да се довнасят в Европа, тоест – интересът към природния газ ще се увеличава.
В момента ние сме в обсега на едно състезание политика-рентабилност, и, когато стъпим на рентабилните неща и видим на базата на ясни икономически анализи кое е по-изгодно, трябва да се вземат правилните решения, коментира той.
Алексей Гривач, заместник-директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност, отбеляза, че все още няма политическо решение как да бъде заменена енергията от въглища. Той посочи, че в някои страни като Полша например 60 процента от потреблението се обезпечава именно от въглища.
Волкан Йоздемир,председател на Института за енергийни пазари и политики, в Турция, коментира, че, ако Турция предпочете по-голямо използване на енергия от слънце и вятър, това ще означава, че ще трябва да се намали вносът на енергия, но ще трябва да се внесе друго оборудване.
Йелица Путникович, сръбски икономически журналист и анализатор, смята, че соларните панели и вятърни турбини включват и други аспекти, пред които защитниците и тези, които се борят с климатичните проблеми, си затварят очите. Според нея трябва да се изясни до каква степен ВЕИ могат да бъдат полезни за всяка държава.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *