Румъния вдига пенсиите с 40% от 2008 г.

След като регистрира рекорден ръст на икономиката от 7,7% през изминалата година, румънското правителство прогнозира ръст от 6,4% за тази и 6,3% за 2008 година. Предвижданията за брутния вътрешен продукт (БВП) са той да нарасне с 10% догодина.

Всичко това накара румънското правителство да обърне внимание на 5,6-те милиона пенсионери в държава с 21,6 милиона души население и да увеличи реално месечната им пенсия с около 40%, или от 400 леи, колкото е в момента средната й стойност, до 568 леи догодина. В българска валута това означава повишение от 250 на 360 лева, съобщава Bulgarian Post.

Основен източник на необходимите два милиарда евро ще бъде номиналното увеличение на БВП догодина, увеличението на заетите в държавния сектор с 2 на сто и ръста на държавните вземания с близо един милиард евро, което е 1% от БВП на страната.

Румънското министерство на икономиката и финансите вижда ръст на инфлацията през 2008 в рамките на четири процента. В момента тя клони към намаляване най-вече заради поскъпващата лея, която взима рекордни висоти спрямо еврото. При стойности от 3.5040 леи за евро в началото на годината, в момента румънската валута се котира под 3.10 за едно евро.

Тази тенденция се отразява изключително благосклонно върху вносителите, които обаче не бързат да намаляват цените за сметка на увеличаващите им се печалби.

За съжаление българите, работещи в Румъния, теглещи от местни банкомати заплатите си преведени в левове, на практика взимат по-малко пари. Левът, „вързан“ за единната европейска валута, продължава да се обезценява стремително спрямо румънската лея. При курс от около 1.95 леи за лев в края на миналата година, стойността, определена от Българската народна банка в понеделник беше 1.5916 леи за един лев.

Единствените потърпевши до този момент от силна местна валута в Румъния са износителите, които скоро няма да могат да покриват изобщо разходите направени в леи от приходите, получени в евро.

Предстои да видим и други негативни страни на скъпия съседски лъв („леу“, както всъщност е единственото число на румънската валута, в превод означава именно „лъв“).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *