Румъния запорира активи на „Лукойл“ за 2 млрд. евро!

Румънски прокурори са решили да конфискуват активи, притежавани от Lukoil Europe BV Netherlands и Petrotel Lukoil, които са част от руската група Lukoil, на стойност до 2 милиарда евро, заради укриване на данъци и пране на пари, според Апелативния съд в Плоещ, предаде energyworldmag.com.

Те са запорирали банкови сметки, собственост на Lukoil Europe BV Netherlands в британски и холандски банки, както и дяловете, които фирмата държи в Petrotel-Lukoil SA Ploiesti – местния филиал на руската петролна група Lukoil, която контролира рафинерията на Petrotel Ploiesti.

За първи път румънски прокурори блокират сметки в чужди банки на компании, които работят в Румъния. Това е и най-големият запор, който някога е налаган в Румъния.

Прокурорите са поставили петима души, сред които двама руски граждани, под съдебен надзор. И петимата са служители на Petrotel Lukoil.

Според прокуратурата, търговската политика на Petrotel Lukoil, както и финансовите операции между компанията и мажоритарния акционер Lukoil Europe BV Netherlands, са довели до декапитализацията й. Щетите, нанесени от злоупотребата с капитала на компанията, са оценени на 1.1 милиарда евро и 1.5 милиарда долара, според прокурорите.

Те разследват компанията и за пране на пари.

Румънските прокурори от Плоещ започнаха разследване срещу Lukoil миналата година. Проверката, която също включваше конфискация на активи, породи политически реакции в Румъния и Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *